Complimenten geven zo doe je dat + 5 tips & 10 complimenten to go

Hoe doe je dat complimenten geven en waarom werkt het? De kracht van bekrachtiging. Implementeer het binnen de opvoeding, je bedrijf, je relatie etc. Je hoort vaker wat je niet goed doet en dat nemen we al snel aan. Terwijl als iemand zegt wat we wel goed doen, we dit niet altijd geloven en er iets achter zoeken. Gek eigenlijk want met positieve bekrachtiging bereik je zo veel meer!

In deze blog

  1. Hoe werkt het dat complimenten geven
  2. Maak het concreet
  3. Neem de tijd
  4. Toon belangstelling
  5. Geef vertrouwen en ben oprecht
  6. Ontvang het compliment
  7. 10 complimenten die je nu aan iemand kan geven

Zoals ik in mijn vorige blog schreef is het soms vreemd om te beginnen met complimenten geven. Het voelt “overdreven”. Als ik naar mezelf kijk kan ik dit beamen. Toen ik begon met complimentjes geven aan kinderen. Dit was aan het begin van mijn opleiding SPH in een stage. In deze stage was ik de begeleidster van  3 kinderen en ik gaf leiding aan een groep van ongeveer 22 kinderen met gedragsuitdagingen.

Ik merkte aan mezelf dat ik het lastig vond om deze kinderen te sturen. Je zegt al snel wat ze niet goed doen: “Niet rennen.” De heersende visie hier is dat ze werken met positiviteit. Dat is een hele omschakeling als je dat niet gewend bent. Het is gemakkelijk om te zeggen wat iemand niet moet doen, dat horen we immers ook vaak, toch? Hoe ga je nu hetzelfde zeggen maar dan positief?

Negatief “Niet rennen!” positief “Loop maar wat langzamer.”

Klinkt veel beter en je zegt hetzelfde! Wanneer je dat niet gewend bent, of dit nog niet aangeleerd hebt, is dit lastig. In het begin moet je alles ombuigen in je hoofd voordat je wat zegt. Echter, oefening baart kunst en ik merkte dat het heel goed werkte bij de kinderen. Ze luisterden veel eerder en werden rustiger. Toen moest ik nog een stapje verder, complimenten geven. Nou dat vond ik in het begin zo vreemd. Het leek net of ik alles zo overdreven benoemde. Echter ook hier weer, oefening baart kunst en het had echt effect. Het zit vaak in je eigen hoofd dat iets gek of raar is maar meestal vindt de ander dat helemaal niet!

Voorbeeld complimenten geven

De kinderen moesten de afwas doen. Niet echt een leuke taak dus ze mochten dan zelf een liedje op zetten en lekker dansen en zingen tussendoor. Dit maakt het al een positief moment. Wanneer ze bezig waren gaf ik complimenten als “Wat netjes afgewassen, ik zie geen restje meer, goed gedaan!” of “Heel goed opgeruimd, top!”. Om het wat persoonlijker te maken zei ik er ook vaak de naam bij. Wat een wondermiddel,! Je zag ze met het moment groeien, zelfverzekerder. Het geven van complimenten is een sterke methoden om gedrag te veranderen.

Complimenten

  • Ze geven waardering
  • Ze zorgen voor zelfvertrouwen
  • Het is positief
  • Zorgt voor een goede vibe
  • Motiveert
  • Kost niets!

1. Hoe zit dat dan met complimenten?

Uit onderzoek is gebleken dat complimenten en positieve aandacht meer motiveren dan cadeaus, een promotie of contant geld. Complimenten activeren het beloningscentrum van ons brein. De hoeveelheid dopamine neemt toe en dat geeft een goed gevoel. Zo krijgen complimenteuze bazen blijere en daardoor meer gemotiveerde en beter presterende werknemers.

(Bron: Jean-Pierre van de Ven, Psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid)

Waardering is een basisbehoefte, belangrijk dus dat we deze geven.

Wanneer je hoort wat je goed doet zal je dit gedrag vaker laten zien (pavlovreactie). Dit is dus eigenlijk gewenst gedrag proactief bevorderen. Dit is overal toepasbaar, zakelijk, privé, in de opvoeding etc. Het geven van complimenten vraagt om zelfkennis en ook een beetje lef. Dat is wellicht ook de reden dat we het niet vaak of niet vaak genoeg doen. Jammer want met het inzetten van een goed compliment kun je positief gedrag meteen belonen!

2.Maak het compliment concreet

Een simpel compliment als “goed gedaan” is een goed begin. Maak het echter concreet om je compliment meer kracht bij te zetten. Wat heeft iemand goed gedaan? De ander zal ook beter onthouden dat jij dit compliment hebt gegeven. Let er op dat je het niet sarcastisch maakt, dan is het geen compliment!

“Wat fijn dat je die bestelling meteen gedaan hebt, zo blijven we goed op schema.”

“Super dat je je kamer hebt opgeruimd”

3.Neem de tijd

Niet alleen voor de ander maar ook voor het compliment zelf. Een goed compliment geven is niet altijd makkelijk maar, daar is tie weer, oefening baart kunst!

Neem de ander even apart bijvoorbeeld met een kop koffie of thee erbij. Maak er een moment van en sta even echt stil bij het geven van het compliment. Vraag door en benoem details. De ontvanger van het compliment zal dit zeker waarderen!

4.Toon belangstelling (ook in non-verbaal gedrag!)

“Dat heb je goed gedaan, hoe heb je dat precies gedaan?” Door gerichte vragen te stellen en belangstelling te tonen laat je zien dat je diegene volgt en ziet, belangrijk! Je toont belangstelling voor het proces en voor de persoon. Om je compliment extra kracht bij te zetten kijk je geïnteresseerd en vriendelijk.

5.Geef vertrouwen en ben oprecht

“Ik weet dat ik dit aan jou over kan laten.” Iemand zal zich extra gewaardeerd voelen door dit compliment en het gewenste gedrag vaker gaan laten zien. Je geeft hierdoor meer zelfvertrouwen en laat wederom zien dat je iemand “ziet”. Zorg er ook voor dat je echt meent wat je zegt. We voelen het natuurlijk meteen aan als iemand maar wat zegt en dat zou jammer zijn. Zelfs die minder leuke collega heeft goede kanten. Kijk eens goed naar hem/haar en geef een gemeend compliment, top voor de sfeer!

6.Ontvang het compliment

Krijg je een compliment? Bedank de ander dan ook voor het compliment. Een simpele “bedankt!” is al voldoende. Het komt nogal eens voor dat we ons ongemakkelijk voelen als we een compliment krijgen. Zet dit van je af en geniet er van! Geloof dat de ander het oprecht meent.

*Als je niet helemaal weet wat de ander bedoelt mag je ook vragen om uitleg. “Wat bedoel je precies?” Of “Waar doel je precies op?” Denk vooral ook niet: “Ik zeg maar niets, dadelijk vinden ze me een slijmbal.” Complimenten geven en ontvangen voelt prettig en werkt echt, doe het!

Stukje theorie, komt het geleerde binnen mijn opleiding SPH ook weer van pas!

Dit alles heeft te maken met de operante conditionering- Edward Thorndike en de kracht van bekrachtiging- B.F. Skinner. Ook is het een techniek die ik toepas namelijk het ABC-model wat inhoud dat het effectiever is om de consequentie aan te pakken. Dus na het gedrag belonen of straffen waarbij belonen natuurlijk het beste werkt. Als je vaak positief bekrachtigt, en dus beloond wordt, zul je dit gedrag vaker laten zien.

7. 10 complimenten die je nu aan iemand kunt geven!

  1. Je ziet er leuk uit
  2. Je bent een geweldig persoon
  3. Bedankt voor alles wat je voor me doet
  4. Je bent een topper
  5. Je bent een super toffe vriend/vriendin
  6. Je mag trots zijn op jezelf
  7. Als iemand het kan, dan ben jij het
  8. Wat heb je dat goed gedaan
  9. Fijn dat je altijd klaar staat voor iedereen
  10. Ik hou van jou zoals je bent

Begin er mee, je zult zien dat je complimenten terug ontvangt en zelf ook vrolijk(er) wordt!

Succes!

Toch lastig om te beginnen of weet je niet helemaal hoe je het kunt implementeren? Neem contact met mij op dan help ik je graag!

Ik wil een vrijblijvend gesprek

Dit vind jij ook interessant:

Vrijblijvend een kopje koffie of thee doen?

Neem contact op

Anderen over Kracht life coach

Persoonlijke, effectieve en passende coaching. Lees hier de ervaringen.

Anna

11.10.23 Heel open, nieuwsgierig en zonder duidelijk beeld begon ik met gezonde spanning aan het gesprek. Vanuit de start met de vraag hoe het gaat met mij, kwamen er gaandeweg verschillende onderwerpen luchtig aan bod. Aan de hand van mijn persoonlijke chart kreeg ik informatie waarin ik mijzelf kon herkennen, bevestiging kon vinden en zelfs wat acceptatie voelde over hoe ik dus nou eenmaal in elkaar zit. Ik moest vaker lachen over hoe kloppend het was.. Ik heb vertrouwen dat als ik in de toekomst bepaalde besproken punten meer onderzoek en aandacht geef, ik dan met meer zelfvertrouwen en voldoening in het leven zal staan. Dankbaar voor het inzichtelijke, gezellige en ontspannen gesprek met de humorvolle en lieve Julianne!

Lees meer

Blog

In de verschillende blogs vind je praktische tips en handvatten die meteen toe te passen zijn. Wil je niets missen? Volg Kracht life coach dan op Facebook en Instagram.

Wil jij ook Focus, Energie, Relaxter leven en werken of heb je een vraag?

06 51 64 72 66 Elke dag bereikbaar
ma-vr8.00-21.00
za-zo11.00-17.00
Altijd binnen 24u reactie

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

  • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

  • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Laat je terug bellen

Vul hieronder je gegevens in. Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld

Schrijf je in voor de Boost!Brief

Mis geen positiviteit meer en blijf op de hoogte van tips & tricks, nieuwe blogs & vlogs en leuke aanbiedingen!

  • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!
Vragen of afspraak maken?

Stuur mij een bericht op WhatsApp