9 tips om de relaxmodus vast te houden

Hoe je nu direct je vakantievibe vastgrijpt & vasthoudt

Meestal kijken we er lang naar uit, vakantie. Even he.le.maal niks! én vooral geen stress! Doen waar je zin in hebt, dingen die je al lang wilde doen doen, relaxen, genieten etc etc. Dat = Relaxmodus aan. Het moment dat we weer naar huis moeten en de dagelijkse sleur weer instappen, zo lijkt het, maakt ons al verlangen naar de volgende vakantie. Het voelt ook altijd meteen alsof het al weken geleden is dat je op vakantie bent geweest, herkenbaar?

“Zeg Julianne, hoe doe je dat nou eigenlijk, dat relaxte gevoel wat je in de vakantie hebt vasthouden?” Dat is een vraag die ik vaak krijg en waar ik altijd graag antwoord op geef. Relaxter leven én werken is natuurlijk ook waar ik mensen op coach 🙂 “Als je tips hebt dan hoor ik ze graag.” Daar komen ze hoor. Enjoy!

In deze blog

1 Doe minder en geef aandacht aan 1 ding tegelijk

Een vraag die ik vaak stel aan mensen die terug komen van vakantie is: “Wat heb je nou gedaan om je relax te voelen?”.  Het is dan even stil… Het antwoord is vaak: “Eigenlijk niet zoveel.” Klopt! dat is precies waar het om draait, niet te veel doen. Ik hoor je denken, ja makkelijk gezegd. We hebben het overal druk mee en er wordt van alles van ons gevraagd, dit maakt het lastig om die relaxmodus vast te houden.

Vakantie is heerlijk omdat je dan dingen even lekker loslaat. Niet de drukte van je baan, gezin, sociale verplichtingen etc. Alles even van je af zet en gaan doen waar je zin in hebt, waar je je fijn bij voelt en waar je je fijn door voelt. Alles waar ik op coach! 🙂 Hoe komt het dan eigenlijk dat we dat niet elke dag doen? Meer info over het krijgen van een positieve mindset vind je hier.

De relaxmodus ontstaat doordat je minder aan je hoofd hebt. Om dit vast te houden is het dus belangrijk dat je je focust op 1 taak. Dit levert je meer energie op omdat je niet steeds afgeleid bent en wordt.

 • Zet je geluid uit en leg je telefoon even weg
 • Heb niet te veel tabs open staan
 • Neem zoveel mogelijk prikkels weg

Dit helpt om je hersenen bij de taak te houden die je aan het doen bent. Focus (we kunnen eigenlijk niet multitasken namelijk)

2 Werk vanuit rust en neem de tijd, Relax!

Voordat je op vakantie gaat: Zorg ervoor dat je mail en je takenlijst niet 5x zolang zijn als je terug bent van vakantie. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je meteen weer in die stressmodus stapt als waar je in zat voordat je op vakantie ging.

Hetzelfde geld voor mail. Zorg ervoor dat je mailbox leeg is als je weer op je werk verschijnt. Niets zo irritant als je mail openen en 152 ongelezen mails onder ogen krijgen.

Is bovenstaande niet mogelijk omdat je bijvoorbeeld ondernemer of ZZP’er bent? Plan dan na je vakantie een aantal dagen in om bovenstaande zaken weg te werken. Vanuit rust en je relaxte vibe krijg je sneller en beter dingen gedaan. Begin ook bij de meest recente mail.

Plan ook niet meteen na je vakantie je agenda weer vol met allerlei afspraken en dingetjes die je moet doen. Neem de tijd om de balans op te maken en een plan van aanpak te maken wat past bij je nieuwe positieve vibe.

3 Maak van voornemens een concreet actieplan

Wanneer je lekker ligt te relaxen op het strand, in een hangmat of gewoon op een lekkere stoel of bank is dat vaak een moment om na te denken over zaken als je passie, ambitie, werk en privé. Vaak nemen we ons voor om dingen anders te gaan doen.

Maak van die mooie voornemens een actieplan door concreet te maken wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. Dit doe je door:

 • Wat wil ik
 • Wat heb ik nodig
 • Hoe moet ik dat doen
 • Wanneer wil ik het bereikt hebben

Extra tip: Kijk ook even in mijn gratis Checklist. Hierin vertel ik je hoe je effectief en positief te werk kunt gaan.

Download de Checklist hier

4 Verander je aanpak en sta open voor verandering

Tijdens een periode waarin we minder van onszelf vragen zoals vakantie, sta je open voor nieuwe inzichten, andere indrukken en doe je inspiratie op.

Je neemt afstand van datgene wat je normaal gewend bent te doen, je laat los en kijkt anders naar zaken, doet wat je prettig vindt en haalt hier veel voldoening uit. Dit is de mindset die je vast wilt houden wanneer je terug aan het werk gaat of wanneer je alle ballen in de lucht houdt.

Verander je aanpak en daarmee je kijk op dingen. Doe dingen anders dan dat je gewend bent en je zult zien dat er leuke, creatieve oplossingen ontstaan die je voorheen niet zag of waar je voorheen niet op kwam. Dit geeft nieuwe inzichten, plezier in wat je doet en zorgt ervoor dat je stresslevel laag blijft.

Lees hier het succesverhaal van Karlijn. Zij koos ervoor om dingen anders te gaan doen en zit nu lekker in haar vel

Veel mensen hebben na hun heerlijke vakantie geen zin om weer aan de slag te gaan. Dat is niet erg. Merk je echter dat dit gevoel lang blijft hangen? Kijk dan eens eerlijk naar jezelf en jouw situatie. Kost je werk je meer energie dan dat het oplevert? Dan is het misschien tijd voor verandering.

Het is spannend om dingen anders te gaan doen. Dat vraagt moed en dat vraagt ook om je comfortzone op te rekken of uit te stappen. Dit maakt dat we soms langer in situaties blijven hangen dan goed voor ons is. Of we blijven dingen op dezelfde manier doen terwijl we eigenlijk wel weten dat het niet werkt.

5 Blijf doen wat bijdraagt aan jouw relaxmodus

Ga na wat je tijdens je vakantie fijn, leuk, prettig vond. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, boeken lezen, activiteiten ondernemen en ga dit na je vakantie ook vaker en meer doen. Waarschijnlijk keek je ook minder tv en gebruikte je je telefoon minder. Allemaal zaken die helpen om in  de relaxmodus te blijven.

6 Ga vaker naar buiten

In de vakantie veel in de buitenlucht geweest? Vond je dat fijn? Doe het vaker! (ook als je het niet fijn vond 🙂 ) Gemiddeld zitten we 21u (!) per dag binnen. My god dat is veel. Ga vaker lekker even naar buiten, een frisse neus halen, een blokje om. Buiten zijn heeft een positief effect op onze mind:

 • Minder piekeren
 • Helder denken
 • Positief gevoel
 • Betere concentratie

Lees hier meer over in mijn blog: Gezond voelen & gezond zijn, Voeding | Beweging | Mind

7 Mini breaks

Om lekker aan de gang te gaan na je vakantie heb je veel energie nodig. Hoe meer energie, hoe beter je je voelt en hoe meer je kunt doen.

Neem vaker een moment voor jezelf. Ga een stuk wandelen en je zult merken dat er meer ruimte in je hoofd komt. Ook sporten zorgt ervoor dat je relaxter blijft. Het lijkt zo verleidelijk om lekker op de bank te gaan liggen maar door te gaan sporten maak je je hoofd leeg en zorg je ervoor dat je energievoorraad opgeladen blijft.

Luister vooral ook naar jezelf en naar je lichaam. Ons lichaam geeft ons vaak signalen dat we te ver gaan. Nog even dit, nog even dat, met als gevolg hoofdpijn of last van nek en rug, stressklachten. Killing voor je vakantievibe!

Geef jezelf de tijd om bij te komen na een piekmoment. Je lichaam en hoofd hebben dit nodig om tot rust te komen. Wissel inspanning af met ontspanning

8 Doe je ogen open én dicht

Denk regelmatig terug aan je vakantie. Maak foto’s en print deze uit. Kijk naar de mooie uitzichten, blije gezichten en gezelligheid die van de foto’s afspat. Doe je ogen dicht en waan je weer daar, terug naar de relaxmodus.

Luister muziek die je ook luisterde op je vakantie toen je lekker op het strand in de zon lag. Of muziek die ze draaide bij dat ene tentje op het strand of de boulevard. Doe ook even een dansje en een lekker drankje 🙂 Dit zorgt ervoor dat je snel ontspant.

9 Lach vaker 🙂

Ik deelde het al in de maandag vibe op facebook. Lachen zorgt ervoor dat je jezelf ontspant en geeft je een goed gevoel.

Samenvattend

Vakantiemomenten en na je vakantieperiode zijn perfecte momenten om dingen anders te gaan doen. Houdt het ook vast want ik heb het al vaker gezegd, een nieuwe routine aanleren/ vasthouden duurt tussen de 30 en 200 dagen, volhouden en doorzetten! Met deze 9 tips lukt het je om de relaxmodus vast te houden!

Hulp nodig om de relax vibe te pakken en vast te houden? Ik nodig je graag uit voor een vrijblijvend gesprek én een kop koffie of thee.

Maak een afspraak

Ook interessant voor jou:

 

Vrijblijvend een kopje koffie of thee doen?

Neem contact op

Anderen over Kracht life coach

Persoonlijke, effectieve en passende coaching. Lees hier de ervaringen.

Anna

11.10.23 Heel open, nieuwsgierig en zonder duidelijk beeld begon ik met gezonde spanning aan het gesprek. Vanuit de start met de vraag hoe het gaat met mij, kwamen er gaandeweg verschillende onderwerpen luchtig aan bod. Aan de hand van mijn persoonlijke chart kreeg ik informatie waarin ik mijzelf kon herkennen, bevestiging kon vinden en zelfs wat acceptatie voelde over hoe ik dus nou eenmaal in elkaar zit. Ik moest vaker lachen over hoe kloppend het was.. Ik heb vertrouwen dat als ik in de toekomst bepaalde besproken punten meer onderzoek en aandacht geef, ik dan met meer zelfvertrouwen en voldoening in het leven zal staan. Dankbaar voor het inzichtelijke, gezellige en ontspannen gesprek met de humorvolle en lieve Julianne!

Lees meer

Blog

In de verschillende blogs vind je praktische tips en handvatten die meteen toe te passen zijn. Wil je niets missen? Volg Kracht life coach dan op Facebook en Instagram.

Wil jij ook Focus, Energie, Relaxter leven en werken of heb je een vraag?

06 51 64 72 66 Elke dag bereikbaar
ma-vr8.00-21.00
za-zo11.00-17.00
Altijd binnen 24u reactie

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Laat je terug bellen

Vul hieronder je gegevens in. Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld

Schrijf je in voor de Boost!Brief

Mis geen positiviteit meer en blijf op de hoogte van tips & tricks, nieuwe blogs & vlogs en leuke aanbiedingen!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!
Vragen of afspraak maken?

Stuur mij een bericht op WhatsApp