Goede voornemens vasthouden- 7 tips

Yes er is weer een nieuw jaar aangebroken. Voor veel mensen een nieuw moment om te starten met goede voornemens. We zijn nu een goede 2 weken onderweg en het is alweer 2020. Een decennium is daarmee ook voorbij. 10 jaar van zaken die je gedaan hebt, of juist niet, mensen die je ontmoet hebt, plaatsen die je hebt bezocht en wellicht ook van heeeel veeeeel eerste keren. Sta je daar wel eens bij stil?

De eerste keer bijvoorbeeld dat je een nieuwe opdracht kreeg op je werk of een gave andere functie. Of dat je thuis een nieuw gerecht hebt klaargemaakt. Zo kan ik nog heel veel eerste keren opnoemen. Waar het om gaat is dat je ergens de moed en de zin hebt gevonden om zo’n eerste keer aan te gaan. Dat is nu precies ook waar het om draait bij het volhouden van goede voornemens.

In deze nieuwe blog geef ik je graag een andere kijk op het volhouden van goede voornemens.

In deze blog:

Wat zijn dat nu eigenlijk? Goede voornemens?

Eigenlijk is het heel simpel. Goede voornemens zijn verlangens. Verlangens om jezelf beter te voelen, lekkerder in je vel of om nu eindelijk eens opzoek te gaan naar een passende baan of misschien wel voor jezelf te beginnen. Hoe komt het dat je daar naar verlangt?

In mijn ogen ontstaat dat van binnen. Je hebt een bepaald gevoel ergens bij, of niet meer ergens bij, dus dat je er een slecht gevoel van krijgt en daar wil je iets mee. Soms weet je niet meteen wat dit nu betekend of wat je ermee moet.

Dat komt later wel. Als je jezelf de tijd geeft om ermee aan de slag te gaan.

Je bent dus voornemens om iets anders te gaan doen als wat je voorheen deed. Schrijf het eens op voor jezelf. Op deze manier wordt het concreet. Zet er ook bij wat je daarbij belangrijk vindt en wat je wilt. De laatste stap, en wellicht wel belangrijkste, is D O E N.

Je innerlijk, daar start het mee

Je voelt van binnen dat je zaken anders wilt gaan doen. Nu écht wilt gaan sporten, nu écht die leuke baan, nu écht die leuke relatie. Ook al voelt het nog wat onwennig ga het toch doen. Want wanneer ben je nu eigenlijk écht klaar om iets anders te gaan doen dan anders? ALTIJD! Echt waar, je moet het alleen doen.

Wanneer je het niet doet blijf je in je eigen veilige bubbel, de welbekende comfortzone en verandert er niets. Je krijgt dan waarschijnlijk meer van wat je niet wilt.

Vertrouw dus op je innerlijk en volg dat gevoel wat je krijgt. Ook als het wat onwennig of vreemd voelt. Ga op onderzoek uit en kijk wat het je brengt.

Volhouden door middel van kaders

Dit is ook een hele belangrijke. Vaak start je ergens enthousiast aan maar na een tijdje, soms na 2 weken of soms na 2 maanden is het lastig om het vol te houden. Dit komt doordat je uit het oog verlies waar je het voor deed, waar het om begon en/of die mindset die je niet helpt, komt even om de hoek geroepen, “Je kan het toch niet!” waardoor je onzeker wordt of denkt, “Laat maar zitten”. Mega zonde.

Maak voor jezelf kaders waarbinnen je wilt bewegen. Schrijf ze op. Echt dit is belangrijk want je kunt gewoonweg niet alles onthouden.

Energie is een heel goed voornemen

De brandstof die je nodig hebt om over te gaan tot actie is energie. Energie om nieuwe dingen te doen, uitdagingen aan te gaan, überhaupt om uitdagingen en kansen te kunnen pakken heb je energie nodig. Zorg er dus voor dat je weet hoe je jouw energie op kunt krikken en op peil kunt houden.

Je doet dit door hier erg scherp op te zijn voor jezelf. Dus wanneer je merkt, oké nu zakt mijn energiepeil, ga je daar onmiddellijk naar handelen. Loop even een rondje, ga even naar buiten, maak een praatje etc.

Een goed ritme is hierbij erg behulpzaam. Net als gezonde voeding en het drinken van genoeg water.

Alle bovenstaande draagt bij aan een goed energiepeil. Maak een gewoonte van het checken van je energie zodat je batterij optimaal presteert.

Verzamel passende mensen om je heen

Mensen die in je geloven en je helpen groeien in plaats van bekritiseren. Deze laatste groep mensen is er ook altijd en ze lijken net wat vaker op te duiken als jij net een beetje een dipje hebt in het behalen van je voornemens. Niets van aantrekken hoor.

Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af hoe het komt dat ze je bekritiseren. Zijn er zaken die zij mogelijk zelf anders willen doen maar waar ze niet verder mee komen of zelfs in gefaald hebben voor hun gevoel? Bespreek dit met hen of als je daar geen zin in hebt, neem dan even afstand.

Trek je ook zeker niets aan van “Blue monday” een PR stunt die ooit bedacht is om mensen duren vakanties aan te smeren zodat je je weer goed zou voelen…

Mensen bij wie jij je op je gemak voelt, die eerlijk zijn en je willen helpen groeien, een extra stok achter de deur. Schroom ook zeker niet om hulp te vragen wanneer je dit nodig hebt. Je zult merken dat het je helpt volhouden en groeien.

Nu een afspraak maken

Vertrouw op je eigen gevoel

Ik heb het eigenlijk al een beetje omschreven. Jij weet van binnen heel goed wat je anders wilt alleen heb je dit niet altijd scherp op je netvlies staan door bijvoorbeeld het gebrek aan energie, niet de juiste mensen om je heen, of een gevoel van stress.

Ga aan de slag met wat je wel wilt en vertrouw daarbij op jezelf, je zit er niet vaak naast! Hoe meer je dit leert, hoe meer vooruitgang je zult boeken.

Denk nog eens terug aan die eerste keren die je met vlag en wimpel hebt volbracht, desondanks dat je misschien zenuwachtig of onzeker was. Dit hoort erbij en dat mag. You can do it!

Houd je drijfveren helder

Bekijk regelmatig je voortgang en vier je succes. Lees wat je doet en schrijf vooral ook op wat goed gaat. Bekijk het vanuit het oogpunt van leren in plaats van falen. Als je eens een mindere dag hebt is dat ook oké. Wanneer je minder streng bent voor jezelf en stuurt op geluk, houd je je drijfveren helder en kom je elke dag vooruit. Ook als je je wat minder voelt.

Stuur op geluk

De laatste 2 jaar ben ik mezelf gaan verdiepen in het thema “geluk”. Op een manier die past bij het dagelijks leven, omgaan met tegenslagen op een positieve manier, leren van stress en juist het sturen op geluk. Wat ik hierboven heb geschreven over innerlijk, energie, kaders en omgeving sluit hier naadloos op aan.

Bij het sturen naar geluk gaat het om willen veranderen/ groeien en de ingrediënten die daarbij nodig zijn. Denk aan een goede nachtrust en daardoor energie hebben om de dag te beginnen. Het vertrouwen hebben dat het je gaat lukken en hiernaar handelen. Wanneer je merkt dat er iets verandert in je innerlijk, positief dan wel negatief, hiernaar handelen op een manier die bij jou past. Hulp vragen en je omgeving zo inrichten dat deze voor je werkt in plaats van tegen je.

Makkelijk gezegd

hoor ik je wellicht denken. Wanneer je dit denkt, is er werk aan de winkel. Iets zegt dan tegen jou dat het tijd is om dingen anders te gaan doen. Ik help je daar natuurlijk graag bij op een manier die bij jou past. Geen aangeleerd trucje maar echt een nieuwe manier van handelen afgestemd op jou én die ook goed vast te houden is.

Lees hier ervaringen van mensen die je voor gingen!

Samenvattend

Het volhouden van goede voornemens draait om het blijven bij jezelf. Het helder houden van je kaders en het vragen van hulp wanneer jij dat nodig hebt. Kiezen voor wat je wilt en stoppen met moeten. uit je comfortzone stappen en doen.

Plan een vrijblijvende kennismaking

Dit vind jij ook interessant:

Vrijblijvend een kopje koffie of thee doen?

Neem contact op

Anderen over Kracht life coach

Persoonlijke, effectieve en passende coaching. Lees hier de ervaringen.

Anna

11.10.23 Heel open, nieuwsgierig en zonder duidelijk beeld begon ik met gezonde spanning aan het gesprek. Vanuit de start met de vraag hoe het gaat met mij, kwamen er gaandeweg verschillende onderwerpen luchtig aan bod. Aan de hand van mijn persoonlijke chart kreeg ik informatie waarin ik mijzelf kon herkennen, bevestiging kon vinden en zelfs wat acceptatie voelde over hoe ik dus nou eenmaal in elkaar zit. Ik moest vaker lachen over hoe kloppend het was.. Ik heb vertrouwen dat als ik in de toekomst bepaalde besproken punten meer onderzoek en aandacht geef, ik dan met meer zelfvertrouwen en voldoening in het leven zal staan. Dankbaar voor het inzichtelijke, gezellige en ontspannen gesprek met de humorvolle en lieve Julianne!

Lees meer

Blog

In de verschillende blogs vind je praktische tips en handvatten die meteen toe te passen zijn. Wil je niets missen? Volg Kracht life coach dan op Facebook en Instagram.

Wil jij ook Focus, Energie, Relaxter leven en werken of heb je een vraag?

06 51 64 72 66 Elke dag bereikbaar
ma-vr8.00-21.00
za-zo11.00-17.00
Altijd binnen 24u reactie

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

  • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

  • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Laat je terug bellen

Vul hieronder je gegevens in. Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld

Schrijf je in voor de Boost!Brief

Mis geen positiviteit meer en blijf op de hoogte van tips & tricks, nieuwe blogs & vlogs en leuke aanbiedingen!

  • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!
Vragen of afspraak maken?

Stuur mij een bericht op WhatsApp