Kerststress niet nodig met deze 11 handige tips

Sinterklaas is voorbij, kerst en nieuwjaar komen eraan. De meeste van ons doen wel iets aan een van deze feestdagen en meestal is dit voor veel mensen een ticket naar veel stress, kerststress. En juist dat is jammer want dat is nergens voor nodig. In mijn ogen horen de feestdagen dagen te zijn die je door brengt met mensen die je lief hebt en met gezelligheid. Ikzelf ben dan ook niet voor verplichtingen. Het moet leuk zijn, geen verplicht nummertje.

Kerststress: De grootste veroorzakers op een rijtje:

 • Last minute alles afraffelen op je werk
 • Last minute boodschappen doen
 • Last minute kadotjes kopen
 • Niet genoeg ruimte in de koelkast en/of diepvries

Heb jij altijd veel stress rond Sinterkerstennieuw? En heb je daar schoon genoeg van? Dan is deze blog met 11 direct toepasbare tips voor succesvolle kerstdagen voor jou!

Meteen een afspraak maken want ik heb nu stress!

In deze blog

 1. Relax
 2. Begin op tijd
 3. Overzicht houden
 4. Tijd & hulptroepen 
 5. Dilemma vrienden en familie
 6. Dilemma kinderen
 7. Zeg nee
 8. Live video
 9. Zeg ja
 10. Goed voor jezelf zorgen
 11. Pauze inlassen
 12. Verlies
 13. Extra tips!

1.Relax alles loopt toch anders

Dit is de belangrijkste tip in deze hele blog en misschien ook wel de moeilijkste. De sociale druk die ligt op kerst is voor sommige onder ons immens groot want het MOET perfect zijn en dan is loslaten lastig. Er moet kerstdecoratie komen zoals de kerstboom, lampjes en lichtjes, er moet eten gemaakt worden dat ook nog eens lekker moet smaken natuurlijk én je wilt er zelf ook nog een beetje leuk en opgedoft uitzien. Maar wil jij dat allemaal wel?

Werk: Alles lijkt nog drukker dan normaal, opdrachten moeten dit jaar nog af, een hele stapel werk ligt je nog aan te staren en de jaarafsluiting moet ook nog gemaakt worden.

Veel moet staat er hé in bovenstaande? Vervang moet eens door mag dan is het al een stuk minder stressvol.

Vraag jezelf eens af hoe jij wil dat deze kerst wordt en maak een lijstje van zaken die belangrijk zijn, die jij belangrijk vindt. Bekijk wat je nodig hebt en wanneer je dit nodig hebt en houdt altijd in je achterhoofd: “Relax alles loopt toch anders”.

Die gedachten gaat jou redden deze kerst want het heeft gewoon geen nut om over alles te gaan lopen stressen. Het loopt zoals het loopt. Haal jezelf geen stress op je nek en go with the flow.

2.Begin op tijd & delegeer

Pak je lijstje met hoe jij wilt dat kerst verloopt er nog eens bij en bekijk wat je wanneer kunt doen en wie je daarbij in kunt schakelen. Tuig de kerstboom samen op of kies eens voor geen kerstboom en maak eens wat nieuwe versiering zoals kerstballen aan een touwtje of kerstversiering op een schaal op tafel. (Tip: Kijk eens op Pinterest voor inspiratie).

Is je man een beetje handig met boodschappen? Laat hem dan even wat spullen halen en vertrouw er ook op dat het goed komt. Je kinderen kun je bijvoorbeeld prima inschakelen om de kamer te stofzuigen en de tafel te dekken. Doe het gezellig samen met een muziekje erbij en een dansje, wordt het meteen een stuk minder stressig van want bewegen doet goed en helpt je relaxen!

Op je werk:

Vaak moet er op het laatste moment nog van alles af en geregeld worden. Probeer dit voor te zijn door samen te kijken wat er nodig is en wie dit wanneer kan doen. Ook wanneer je een eigen onderneming hebt is het raadzaam om duidelijk te hebben wat wanneer gedaan mag worden. Hulp nodig? Schakel die dan in!

3.Maak het overzichtelijk

Je moet niks. Dat vind ik ook een erg belangrijke. Maak dingen overzichtelijk door te kiezen voor waar jij blij van wordt. Kies voor jezelf en kies voor wat jij leuk vindt. Vind je het leuk om uitgebreid te koken? Doe dat dan. Vind je het leuk om friet te bakken, doe dat dan. Wat maakt het uit wat je eet? Het gaat erom dat je plezier hebt met elkaar en geniet van elkaars gezelschap. Als het diner je op zich al stress oplevert waarom zou je jezelf dan onnodig kwellen?

Maak het overzichtelijk door op te tijd voor te denken over wat je gaat serveren. Of laat iedereen wat maken zodat je niet alles zelf hoeft te regelen en bakken en braden. Dan wordt het echt een feest van iedereen samen.

Werk: Begin op tijd met je jaarafsluiting. Nee zeg nu niet “Dat kan niet” want er zijn altijd wel dingen die je anders kunt plannen, je moet het alleen wel doen. Bekijk samen wat er mogelijk is en evalueer achteraf ook wat je eind 2018 anders kunt doen zodat het relaxter verloopt, waardevol!

4.Neem de tijd & vraag hulp

Wanneer je de tijd neemt zal je van binnen voelen dat je veel rustiger bent. Als je bovenstaande tips al gedaan hebt ben je al een heel eind. Blijf vooral rustig ademhalen en gaat er wat mis, laat het los. Het komt zoals het komt en go with the flow. Vooral dat vinden we erg lastig als we op knappen staan van de spanning. Pak lekker een kop koffie of thee en bekijk eens wat je nog mag doen. Kerst is een feest, geen stress. Betrek je naasten in het hele kerstgebeuren. Waarschijnlijk vinden ze het ook gewoon fijn om te helpen, vraag dat dan ook gewoon. Handig joh je eigen kersthulpjes 😉

Zorg er tijdens het kerstgebeuren ook voor dat je echt aanwezig kunt zijn bij het moment. Vlieg bijvoorbeeld niet van de keuken naar de kamer etc. ga er lekker bij zitten, geniet van het moment. Hoe dan? Hoor ik je denken:

 • Ga rustig zitten
 • Ontspan en richt je op je ademhaling
 • Luister naar de geluiden om je heen
 • Laat je gedachten langs je af gaan
 • Geniet!

Schrijf je in voor Boost! en leer positief zijn + blijven

5.Dilemma vrienden en familie

Heb jij een grote familie of vriendenkring en wil je graag iedereen tevreden houden? Dat kan dus niet 🙂 Doe het goed voor jezelf zodat jij de minste stress hebt en er een goed gevoel bij hebt. Je hebt toch ook niet perse kerst nodig om iets gezelligs met elkaar te doen? Op oudejaarsdag of nieuwjaarsdag kun je ook nog iets gezelligs gaan doen.

6.Dilemma kinderen

Ik hoor vaak van mijn coachees dat kinderen energiezuigertjes zijn. Ze vragen dan ook vaak aandacht als jij bezig bent met van alles. Dat los je heel makkelijk op door ze ook daadwerkelijk aandacht te geven! Of om ze mee te laten helpen. Speel met de kinderen, maak een kerststukje of een kerstschilderij, muziekje erbij, leuk!

7.Zeg nee

Nodigt iemand je uit voor een kerstdiner of een nieuwjaarsborrel en je hebt geen zin? Zeg gewoon nee. Bedank vriendelijk voor de uitnodiging en verzin ook geen smoes waarom je nee zegt. Je mag gewoon eerlijk zijn in dat je liever wat anders gaat doen. Of alleen een simpele “nee” is ook voldoende. Hier kun je van te voren al over nadenken als je je lijstje maakt met hoe jij graag wilt dat Sinterkerstennieuw eruit ziet.

Goede redenen om nee te zeggen:

 • Je hebt geen tijd
 • Je hebt geen zin
 • Je vindt het niet leuk
 • Je doet liever wat anders

Ben je al volgepland maar wil je toch ook met anderen mensen nog afspreken? Plan bijvoorbeeld een gezellig samen zijn in het nieuwe jaar. Meteen wat leuks om naar uit te kijken!

Live met Julianne:

K E R S T S T R E S S ❌| weg ermee! ->Na 3 min staat het beeld recht, excuus! Is weer eens een andere manier van kijken😅 In deze live uitzending geef ik je handige tips die jij deze kerst kunt toepassen zodat je rustig de kerst in gaat en er vol energie uit komt!⚡️ Heb je vragen? Stel ze gerust.📲

https://www.facebook.com/krachtlifecoach.nl/videos/1733572150046232/

8.Zeg ja tegen wat jou blij maakt

Wanneer je afspreekt met mensen die je blij en gelukkig maken geeft dat een heel ander gevoel als dat je afspreekt met mensen waar je eigenlijk moe van wordt. Het geeft je energie en gezelligheid en dat zorgt weer voor een gelukkig gevoel. Ben je toch ergens waar je niet echt zin in hebt? Maak er dan zelf wat leuks van. Begin een leuk gesprek of doe een spel. Gezelligheid maak je zelf!

Heb je helemaal geen zin in een groot feest met kerst? En zit je liever op de bank met een goed boek of leuke serie, kies daar dan voor. Je bent aan niemand iets verplicht, kies voor jezelf!

Werk: Zeg ja tegen opdrachten waar jij blij van wordt. Zeg ja tegen collega’s die wel een handje kunnen gebruiken en zorg er samen voor dat het goed komt.

9.Blijf goed voor jezelf zorgen

Als je veel kerststress ervaart is het nog belangrijker om goed voor jezelf te zorgen. Blijf regelmatig en gezond eten, beweeg op tijd en zorg er op deze manier voor dat je fit de kerst in gaat. Het zou jammer zijn als je net voor kerst ziek wordt. Ook tijdens de kerstdagen zelf is het zaak om lekker in je vel te zitten. Dit doe je door jezelf niet vol te proppen met eten en bijvoorbeeld eens een rondje te gaan wandelen tussen het kerstdiner door. Leuk om even bij te kletsen, de beentjes te strekken én rust in je hoofd te houden.

10.Pak tussendoor een moment voor jezelf

Voel je dat je toch onrustig wordt of gestresst? Pak even een momentje voor jezelf. Ga even in een andere kamer zitten of op het toilet. Gewoon even relaxen. Bedenk waar je allemaal dankbaar voor bent en wat er allemaal goed is gegaan. Als je je richt op positiviteit blijf je vrolijk en gezellig.

11.Kerststress door verlies

Kerst was voorheen geen gezellig feest voor mij. Ik had er helemaal geen zin in om gezellig te doen want ik miste mijn moeder dan extra. Ik zei er dan maar niets over omdat ik bijvoorbeeld mijn vader geen rot gevoel wilde geven en kropte het dus op. Niet echt een goed idee.

Heb jij hier ook last van omdat dan nog eens benadrukt wordt dat een geliefde er niet meer is? Denk dan eens aan alle leuke dingen die jullie samen meegemaakt hebben. Dit helpt mij enorm en heeft eraan bijgedragen dat ik nu deze kijk op kerst heb: “Gezellig samen zijn met mensen die je lief hebt”. Ik vind het heel leuk om gezellige dingen te doen maar niet ten kosten van mezelf. Daar ben ik ook heel duidelijk in.

Voel je je alleen met kerst? Ga er dan op uit. Er wordt vaak van alles georganiseerd, of organiseer zelf iets leuks! Ken jij iemand die het vaak moeilijk heeft met kerst? Nodig hem/ haar dan uit en geniet samen.

Zit je al niet lekker in je vel en zie je als een berg op tegen kerst? Zoek hulp. Het is echt geen schande om hulp te vragen. Kies voor jezelf en leer hoe je anders, op een manier die fijn is voor jou, met kerst om kan gaan.

Ik wil graag op een fijne manier kerst kunnen vieren

Extra tips:

 • Draai het eens om. Gaat er wat mis, maak het positief en lach er samen om
 • Ontstaat er een ongemakkelijke situatie? Lach er samen om
 • Is het eten gigantisch mislukt of niet lekker? Denk aan dat je samen bent en dat dat fijn is
 • Stop met gezeur en geleur en geniet van de momenten samen

Samenvattend

Kerststress of stress in welke vorm dan ook is niet fijn. Je krijgt er een gejaagd gevoel van en je hoofd wordt een tikkende tijdbom. Dat kun je niet gebruiken als je er een gezellig samenzijn van wilt maken. Begin op tijd, delegeer de taken en heb vertrouwen dat het goed komt. Maak de voorbereiding al leuk dan komt het met kerst en nieuwjaar zeker goed! Go with the flow en geniet er lekker van. Het samen zijn en de gezelligheid geven je nieuwe, positieve, energie!

Ik wens je hele fijne dagen zonder kerststress, altijd! 🙂

Hierna lezen | Dit vind jij ook leuk:

Vrijblijvend een kopje koffie of thee doen?

Neem contact op

Anderen over Kracht life coach

Persoonlijke, effectieve en passende coaching. Lees hier de ervaringen.

Gabrielle

27.09.2021 Ik vond het erg leuk en inspirerend om met Julianne te sparren over bepaalde vragen waar ik op dat moment tegenaan liep. Haar simpele, maar o-zo-effectieve manier van met mij werken en haar vrolijke manier van communiceren hebben mij enorm aan het denken gezet en hebben mij veel nieuwe inzichten gegeven. Ik heb me altijd welkom en vertrouwd gevoeld om open en eerlijk over mijn beren op de weg te praten. Hierdoor kon ze met goede vragen een spiegel voorhouden en mij de hulpmiddelen bieden om onder andere beter met mijn energie om te gaan, beter te weten welke richting ik in wil gaan en heeft ze me geholpen ook de eerste stappen daarin te zetten. Oprecht bedankt Julianne!

Lees meer

Blog

In de verschillende blogs vind je praktische tips en handvatten die meteen toe te passen zijn. Wil je niets missen? Volg Kracht life coach dan op Facebook en Instagram.

Wil jij ook Focus, Energie, Relaxter leven en werken of heb je een vraag?

06 51 64 72 66 Elke dag bereikbaar
ma-vr8.00-21.00
za-zo11.00-17.00
Altijd binnen 24u reactie

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Laat je terug bellen

Vul hieronder je gegevens in. Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld

Schrijf je in voor de Boost!Brief

Mis geen positiviteit meer en blijf op de hoogte van tips & tricks, nieuwe blogs & vlogs en leuke aanbiedingen!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op WhatsApp