Passie vinden en pakken- 6 tips om je hart te volgen

Ik zeg het ook vaak: “Doe wat je leuk vindt en volg je hart.” In de praktijk blijkt dat toch best moeilijk te zijn, je passie vinden en volgen. Ik heb mijn passie gevonden en ik doe wat ik leuk vind. Ook weet ik dat dit heel veel energie geeft maar wat als je eigenlijk helemaal niet weet wat je leuk vindt of waar jouw hart nou echt sneller van gaat kloppen?

(op de foto’s zie je mij met Karlijn aan het werk naar het vinden van haar passie en aan onze blije gezichten kun je zien dat dat gelukt is!)

Hoe doe je dat dan je hart volgen?

Vroeg of laat kom je deze vraag tegen en dan is het interessant (en handig) om hiermee aan de slag te gaan. In mijn blog over het dertigersdilemma geef ik hier al wat tips over. In deze blog ga ik verder in op het vinden van je passie en gaan doen waar jij goed in bent. Als je geen idee hebt en je werk je bijvoorbeeld meer energie kost dan je oplevert, kunnen deze tips je helpen om je passie te vinden én te pakken. (ook leuk om te doen: Werkstress check)

“Weet jij hoe passie voelt?”

In deze blog

 1. Check wat jou beweegt
 2. Ontdek waar jij super goed in bent
 3. Trek je niet te veel aan van anderen
 4. Wat houd je tegen?
 5. Kies met je hart
 6. Wat heb je eraan om je hart te volgen?
 7. Samenvattend

1 Check wat jou beweegt (drijfveren)

Het lijkt soms een irritante, vervelende en helemaal niet leuke zoektocht die twijfel en frustratie oplevert. Dat hoeft niet zo te zijn als je je richt op positiviteit en even de tijd neemt. Wat vind ik nou eigenlijk leuk? Of belangrijk? Of waar was ik als kind graag mee bezig? Steve Jobs zegt het ook in een van zijn speeches “er is geen reden om je hart niet te volgen” 

Drijfveren zijn die dingen die ervoor zorgen dat je in beweging komt. Het zegt iets over je motivatie, voorkeuren, houding en waarden. Ze bepalen waarom jij dingen wel of niet doet en wat jou wel of geen energie geeft. Belangrijk dus om dit te weten.

Hoe doe je dat? Kleine oefening, pak even pen en papier en een kop koffie of thee en ga er even voor zitten:

 • Wat zijn jouw waarden en normen?
 • Wat gaf je in het verleden energie?
 • Welke successen heb je behaald en hoe voelde dat?
 • Kijk eens wat er allemaal goed gaat in je leven en waar dit door komt
 • Doe ik graag iets alleen of juist samen met anderen?
 • Houdt je van afwisseling of van verdieping?

Niets is goed of fout. Het gaat over bewustwording. Meestal zijn we ons niet bewust van waarom we iets vinden of waarom we iets wel of niet doen. Er spelen ook vaak gedachten mee die niet helpend zijn waardoor we met een negatieve bril naar dingen kijken. Het is dan goed even door te vragen bij jezelf, dat doe ik ook als ik mensen coach. Het is zo makkelijk om te zeggen “weet ik niet” Terwijl we het wel heel goed weten natuurlijk alleen hebben we soms even wat hulp nodig.

 • Waarom vind ik dat leuk?
 • Wat vind ik er dan zo leuk aan?
 • Waarom is dat belangrijk voor mij?

Als ik naar mezelf kijk vind ik het belangrijk om goed te luisteren naar mensen, er echt voor ze te zijn en daar de tijd voor te nemen. Ze helpen met het vinden van hun eigen drijfveren geeft mij echt heel veel positieve energie.

Anja, een van mijn coachees zei vorige week nog tegen me dat ze niet weet waar ze blij van wordt en niet weet wat haar hobby’s zijn. Gister vertelde ze me dat ze het nu wel weet. Ze is hier achter gekomen doordat ik haar vragen heb gesteld en stof om over na te denken geef.

Andere invalshoeken om te onderzoeken wat je nu eigenlijk zelf wilt. Dat lijkt in het begin misschien niet altijd even helder of makkelijk, dat is het ook meestal niet. Ik maak dingen niet mooier dan ze zijn 🙂 Geef jezelf de tijd en ga ermee aan de slag. Je hebt maar 1 leven en dan is het wel fijn als dat leuk is!

Wat je hierbij ook goed kan helpen is mijn gratis Checklist Kr8! Positief & Effectief. In deze checklist leg ik je aan de hand van 7 kr8!patsers uit hoe je je kunt richten op wat jij graag wilt en je focussen op wat jou gelukkig maakt.

Download mijn gratis checklist Kr8! hier

2 Ontdek waar jij super goed in bent

We zijn allemaal uniek en hebben allemaal iets anders, geweldigs te bieden wat ons zo uniek maakt. Als je dit weet, accepteert en inzet is dat een goede manier om je passie te vinden en te pakken. Volgens onderzoek leven we gelukkiger als we ons richten op waar we goed in zijn, onze kwaliteiten. Dat is natuurlijk ook veel leuker en gezelliger!

Deze oefening pas ik ook vaak toe binnen mijn coaching: Wat vinden anderen uniek of leuk of super goed aan jou? Vraag het eens! En schrijf het op, leuk om later naar terug te kijken als je even toch per ongeluk die negatieve bril op hebt 😉

Handige tool hierbij: Maak een kernkwadrant

3 Trek je niet te veel aan van anderen

Het is jouw passie of droom en dan maakt het niet zo veel uit wat anderen daarvan vinden. We laten ons vaak van de wijs brengen omdat een ander het bijvoorbeeld niets vindt, of raar of stom. Dat mag die ander vinden maar ga voor wat jij leuk, fijn, prettig vindt!

Loes (ook een van mijn coachees) raakt snel van haar wijs als mensen negatief over haar zijn en tegen haar doen. Wanneer mensen geen vertrouwen in haar hebben vindt ze het heel moeilijk om wel vertrouwen te blijven houden in haarzelf.

Als je weinig zelfvertrouwen hebt is het nog moeilijker om te staan en op te vallen. Gelukkig is ze daar heel goed mee bezig en zijn er ook mensen in haar omgeving die wel in haar geloven, ze begint dat nu zelf ook steeds meer te doen en haar passie te volgen. (Dat vind ik dan weer super mooi en gaaf om te zien) Omring je met mensen die in jou geloven en die je helpen de potentie in jou naar buiten te halen.

Wat zou je doen als alles mogelijk zou zijn?

4 Wat houd je tegen?

Het kan zo zijn, en dat hoor ik vaak, dat je heel lang niets gedaan hebt met wat je eigenlijk het allerleukste vindt. Je grootste dromen en interesse even hebt geparkeerd en dat je iets anders bent gaan doen. Daar is natuurlijk niets mis mee, Relax, alles loopt toch anders. Wat houdt jou tegen om te doen wat jij het allerleukste vindt?

Zet kleine stappen en ga daarmee aan de slag. Breng die passie terug in je leven en pak hem. Denk bijvoorbeeld aan hobby’s of het veranderen van carrière. Denk vooral ook aan wat het je oplevert als je echt gaat doen wat jij leuk vindt. Natuurlijk is het spannend om iets anders te gaan doen, doe het toch want het geeft je zo veel mooie en nieuwe perspectieven.

We hebben ook vaak last van belemmerende overtuigingen. Dat zijn van die dingen die je niet helpen om te gaan doen waar je blij van wordt. Meestal zijn ze ook niet reëel, de ja maar gedachten of bijvoorbeeld een erg hardnekkige “Ik mag geen fouten maken.” Nou geloof mij, maak lekker fouten, dan leer je ook dingen!

Er is altijd meer mogelijk dan je denkt.

5 Kies met je hart, voel

Zondag was ik op een seminar en ook hier werd weer eens benadrukt hoe belangrijk het is om je hart te volgen en te kiezen met je hart. We voelen maar heel even voordat onze gedachten het weer over gaan nemen en je op een totaal ander pad terecht komt. Jammer!

De eerste ingeving is meestal juist. Wij mensen starten echter meteen met bedenken waarom we iets niet moeten doen en duwen ons gevoel vaak weg. Dit komt vaak voort uit angst. Ga eens wat vaker stilstaan bij je gevoel. Wat voel je bij het maken van een bepaalde beslissing? Krijg je er energie van? Wordt je vrolijk en moet je lachen?

Veeg de “ja, maar” gedachte eens weg en ga af op je gevoel. In het begin moeilijk maar zeker niet onmogelijk!

6 De waarde van het vinden van je passie

Als jij weet wat jij het allerleukste vind om te doen en wat je grootste talent is, kun je het leven leven dat helemaal past bij wie jij bent. Kijk naar mijn vriend Geert. Als je mijn Facebook pagina volgt of mijn LinkedIn dan heb je er wellicht al wat over gezien.

Geert heeft een autoschade herstelbedrijf  met specialisatie oldtimers en dat is zijn passie. Dat zie je in zijn werk, hij kan mega goed auto’s spuiten en dat zie je in zijn hele houding, hij staat er trots bij en kan goed vertellen waarom dat zo is. Het geeft mij alleen al energie om te zien hoe zijn energie zo aanstekelijk werkt, geweldig! Hierover binnenkort meer in een interview met hem!

Als je kunt leven vanuit je passie, werk je met plezier. Je werk geeft je dan energie en je stort je met volle overgave op dat wat je het leukst vindt om te doen. (kan ook gevaarlijk zijn omdat je dan minder me-time inplant)

Samenvattend

Het is fijn om te doen wat je leuk vindt, waar je blij van wordt en waar je hart sneller van gaat kloppen. Met dit artikel en mijn checklist heb jij handvatten die je direct in kunt zetten om jouw passie te vinden en pakken. Jij kan dit!

Leef lekker je eigen leven en doe wat jou gelukkig maakt!

 

Hoe voelt passie voor jou? of wil je hem graag vinden en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Of ken je iemand voor wie dit interessant is?

Maak een afspraak voor een kop koffie of thee

dan hebben we het er over of stuur me een mailtje, mag natuurlijk ook!

Mijn passie is, de passie en de potentie die ik al in iemand zie, maar die persoon zelf nog niet, tot uiting laten komen en die persoon uiteindelijk zien groeien, bloeien en stralen. Fantastisch vind ik dat! Dat geeft me zo veel power en energie, dat voelt geweldig! Lees hier het inspirerende verhaal van Karlijn

Focus- Power- Relaxter leven én werken

Dit vind jij ook interessant:

Vrijblijvend een kopje koffie of thee doen?

Neem contact op

Anderen over Kracht life coach

Persoonlijke, effectieve en passende coaching. Lees hier de ervaringen.

Gabrielle

27.09.2021 Ik vond het erg leuk en inspirerend om met Julianne te sparren over bepaalde vragen waar ik op dat moment tegenaan liep. Haar simpele, maar o-zo-effectieve manier van met mij werken en haar vrolijke manier van communiceren hebben mij enorm aan het denken gezet en hebben mij veel nieuwe inzichten gegeven. Ik heb me altijd welkom en vertrouwd gevoeld om open en eerlijk over mijn beren op de weg te praten. Hierdoor kon ze met goede vragen een spiegel voorhouden en mij de hulpmiddelen bieden om onder andere beter met mijn energie om te gaan, beter te weten welke richting ik in wil gaan en heeft ze me geholpen ook de eerste stappen daarin te zetten. Oprecht bedankt Julianne!

Lees meer

Blog

In de verschillende blogs vind je praktische tips en handvatten die meteen toe te passen zijn. Wil je niets missen? Volg Kracht life coach dan op Facebook en Instagram.

Wil jij ook Focus, Energie, Relaxter leven en werken of heb je een vraag?

06 51 64 72 66 Elke dag bereikbaar
ma-vr8.00-21.00
za-zo11.00-17.00
Altijd binnen 24u reactie

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Laat je terug bellen

Vul hieronder je gegevens in. Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld

Schrijf je in voor de Boost!Brief

Mis geen positiviteit meer en blijf op de hoogte van tips & tricks, nieuwe blogs & vlogs en leuke aanbiedingen!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op WhatsApp