Positief omgaan met dingen die mislukken+ 10 waardevolle tips + Video

Plan J 🙂

Als plan A niet werkt zitten er nog 25 letters in het alfabet waarmee je een nieuw plan kunt maken. Plan J bijvoorbeeld. Blijf relax en positief. Wanneer het je lukt om op deze manier naar uitdagingen te kijken en te handelen wordt je leven wat:

 • Lichter
 • Prettiger
 • Positiever

Trek jezelf los van negatieve gedachten, je bent niet de enige die verdrinkt in een negatieve spiraal. Ik geef je 10 tips en voorbeelden om positief te worden en blijven. Enjoy!

In deze blog

Jep dit klinkt heel goed hé, als een goed plan. De realiteit is soms een beetje anders. Stel je voor je hebt een fantastisch idee of een planning gemaakt en gaat er met goede zin mee aan de slag. Gaande weg kom je wat hobbels tegen maar je gaat door. Op een gegeven moment kijk je op de klok en ben je een paar uur verder. Je voelt de negativiteit al opborrelen want:

 • Je bent nog niet klaar
 • Er is al een halve dag voorbij
 • Het lukt niet zoals je graag zou willen
 • Je baalt er een beetje van

Je gedachten bepalen je gevoel. Zet deze gedachten van je af en denk positief, maak een nieuw plan.

Komt dit bekend voor? Bij mij ook hoor. Als hooggevoelig en perfectionistisch persoon wil ik graag dat alles perfect is en als het niet lukt heeft dit ook wel eens invloed op hoe ik me voel. Maar alles perfect, dat kan natuurlijk niet. Dat is ook een onmogelijke eis. Op deze manier kost perfectionisme tijd en wordt je overspoelt met emoties, negativiteit en je vibe wordt er ook niet beter op, gewoon klote dus eigenlijk.

Wat meestal ook niet helpt is het volgende:

Als je door het nieuwsoverzicht van Facebook zit te scrollen lijkt het net of iedereen een geweldig leven heeft waar alles op rolletjes loopt en never nooit iets verkeerd gaat. Maar geloof mij, iedereen heeft wel eens een baaldag, een baalmoment of er zijn al 4 andere gemaakte plannen aan het ene gelukte plan vooraf gegaan en juist dat is niet erg. Hoezo niet? Omdat je er met anderen ogen naar kan leren kijken en er anders mee omgaan. En ja dat is niet makkelijk maar wel mogelijk (dit leg ik dadelijk uit).

Ik houd van open en eerlijk zijn dus komtie, de afgelopen week gingen er bij mij de volgende dingen mis:

 • We kregen slecht nieuws over ons hondje (als hsp’er komt dit bij mij extra binnen)
 • Het lukte niet om mijn focus te houden
 • Mijn gedachten dwaalden de hele tijd af
 • Ik kreeg niets af
 • Ik had een dikke vette baaldag

Je ziet het, niet echt een lekkere week en dan ga je even op Facebook kijken en lijkt het net of bij anderen wel alles lekker loopt en dan kun je denken: “Ik ben er klaar mee, ik geef het op” maar denk eens aan wat dat je oplevert? Niet veel hé, want dan krijg je nog niet af wat je graag wil en die negatieve vibe wordt alleen maar erger waardoor anderen dingen waarschijnlijk ook niet lukken. Dan issie daar hoor, de neerwaartse spiraal, blergh!

Op deze momenten gaan we vaak ook twijfelen aan onszelf. Maken we wel de goede keuzes? Is dit wel het pad wat we willen bewandelen? Angsten. Iedereen heeft deze angsten. Het is echter de manier hoe je er mee om gaat.

Ik neem je weer even mee naar een baalmoment voor mij en wat ik toen gedaan heb

Ik maak meestal een “wat mag ik vandaag allemaal doen” lijst. Ik zeg bewust “mag” want dat klinkt veel positiever.

Enthousiast begon ik aan mijn lijstje maar al snel liep ik vast want ik werd uit mijn focus gehaald omdat het niet lukte (slecht nieuws over de hond speelde hier mee). Ik wist niet goed hoe ik het nu aan wilde gaan pakken en klooide maar wat aan. Mijn buik loopt dan vol met emotie en ik blokkeer op een gegeven moment omdat mijn gedachten ook maar wat doen, rond gaan spoken. Mijn mindset is dus niet goed op dat moment.

Na een aantal uur aankloten ben ik er maar gewoon even mee gestopt. Niet om op te geven maar om even rustig te worden. Ik ben op een rustige plek gaan zitten, heb mijn ogen gesloten en ben vervolgens gaan denken aan: “Wat heb ik nu nodig”. Ik ben dus uit de situatie gestapt en ben mijn gedachten anders gaan vormen. Daarna heb ik opgeschreven wat me gaat helpen.

Ik heb dus van deze vervelende situatie een andere, positievere situatie gemaakt. Maar dan ben ik er nog niet want emotie gaat niet zomaar weg of over. Relax worden heeft dan prioriteit dus ik ben even een stukje gaan wandelen. Op deze manier heb ik van een baaldag toch nog een positieve avond kunnen maken. Ik ben iets gaan doen, een nieuw plan gemaakt!

Emoties mogen er ook zijn en een baaldag kan altijd voorkomen. Niemand is altijd de positiviteit zelve. Als je er maar wat mee doet.

Hoe buig je een negatieve situatie om naar een positieve

 • Stap uit de situatie
 • Neem een rustmoment
 • Kijk wat je nodig hebt
 • Maak een nieuw plan
 • Blijf positief
 • Ga ervoor

Negatief zijn gaat vaak vanzelf. Ik heb het al eerder gezegd, negatief denken levert je niets op maar toch denken we vaak op voorhand al negatief over situaties. Je kunt echter stap voor stap leren om positief te worden en blijven. Hoe meer positief je denkt, hoe beter jij je voelt.

Met andere ogen naar situaties kijken en jezelf sturen naar wat jij graag wil, dat is belangrijk. Als je in de vibe blijft hangen van “het lukt me allemaal niet” dan gaan dingen niet anders of gezelliger worden. Zo snel mogelijk handelen en de situatie buigen naar wat je wel wilt. Dit levert je meer rust, overzicht, focus en ontspanning op. Kansen om te leren noem ik dit altijd. Ondanks al je angsten, pogingen tot en andere gedachten die opduiken, ga toch door. Net zo lang tot het wel werkt en je bereikt wat je wil. Blijf doen waar jij in geloofd, wat goed voelt voor jou ook al gaan hier 3 plannen aan vooraf.

Een aantal jaar geleden lukte mij dat echt niet hoor. Als alles eenmaal mislukt was (in mijn ogen) kon niets of niemand daar iets aan veranderen en bleef ik lekker boos en verdrietig. Zo zonde want het levert verder weinig op.

Wat ik je dus mee wil geven en graag bij wil helpen, is dat het leven niet makkelijk is, soms ook erg moeilijk. Mogelijk heb je negatieve ervaringen en ben je daardoor anders geworden. Toch wil je aan de slag met jezelf, je persoonlijke ontwikkeling en dat is super goed! Leer positief te kijken en denken dan kun je bijna alle situaties ombuigen.

Een nieuw plan, heb daar vertrouwen in, dat het uiteindelijk goed komt. Accepteer hoe dingen lopen en handel in de situatie zelf. Durf te doen wat jij graag wilt, ook als anderen het niets vinden. Dat is ook nog een dingetje waar ik even wat over wil zeggen. Want wat laten we ons beïnvloeden door anderen. Herkenbaar?

Invloed van anderen

Tijdens het coachen en het in gesprek gaan komt dit heel vaak naar voren. Mensen vertellen enthousiast wat ze willen gaan doen en hoe dat te bereiken en vervolgens lukt dat niet. Ik stel dan vragen over hoe dit komt en meestal komt eruit dat ze van de wijs, van hun wijs, zijn gebracht door anderen. Want die en die vindt het een stom idee. Zo zie je maar weer hoe snel we twijfelen en toch over gaan op negatief, jammer!

Durf te gaan voor wat jij graag wil en ga doen. Laatst had ik een leuk gesprek met Aukje. Aukje vertelde enthousiast dat ze graag weer paard wilde gaan rijden want dat geeft haar zoveel ontspanning en rust (belangrijk). “Ja! super goed idee” riep ik, “dat is leuk”.

Ze had een paard gevonden maar dit paard was niet zo leuk en ze had er geen vertrouwen in. Gelukkig koos ze ervoor om niet verder te gaan met dit paard. Er kwam weer een ander paard op haar pad, een paard waar ze vroeger al veel positieve en fijne ervaringen en herinneringen mee heeft opgebouwd. Deze is echter al op leeftijd maar ze wil graag dat hij bij haar komt zodat ze toch die heerlijke wandelingen kan maken en ontspannen.

Anderen mensen zeiden echter tegen Aukje: “Zou je dat nou wel doen zo’n oud paard, kost handen vol geld, wat heb je er eigenlijk aan?” Daardoor ging ze twijfelen. Ze had echter allang de keus gemaakt dat ze hem graag terug wilde maar ze twijfelde toch. Toen ze dit aan mij vertelde verwees ik terug naar haar enthousiasme en wat het haar op ging leveren, dat ze allang de voor haar, juiste beslissing, had gemaakt. Het werd even stil en toen ik haar een week later weer sprak zei ze enthousiast: “Ik heb het gedaan he! Hij komt terug!”. Super trots ben ik op haar.Doe wat goed is voor jou

 • 1.Neem jezelf serieus
 • 2.Vraag hulp als je dat nodig hebt
 • 3.Geef niet op
 • 4.Heb geduld
 • 5.Denk op voorhand positief
 • 6.Maak je eigen plan
 • 7.Werk gestructureerd
 • 8.Probeer dingen los te laten
 • 9.Vertrouw op jezelf
 • 10.Laat je niet leiden door angst en schrijf samen met mij een plan wat wél werkt.

Betrap je jezelf op negatief zijn? Praat er met iemand over en help elkaar in een positieve vibe. Straf jezelf ook niet als je negatief denkt, dit gebeurt gewoon, het is een groei proces en het lukt je wel!

Jij bent de regisseur van jouw leven, maak er wat moois van.

Video van ongeveer 3 minuten waarin ik nog 4 extra tips geef

Meteen aan de slag met een plan dat werkt

Meer blogs vind je hier

Vrijblijvend een kopje koffie of thee doen?

Neem contact op

Anderen over Kracht life coach

Persoonlijke, effectieve en passende coaching. Lees hier de ervaringen.

Anna

11.10.23 Heel open, nieuwsgierig en zonder duidelijk beeld begon ik met gezonde spanning aan het gesprek. Vanuit de start met de vraag hoe het gaat met mij, kwamen er gaandeweg verschillende onderwerpen luchtig aan bod. Aan de hand van mijn persoonlijke chart kreeg ik informatie waarin ik mijzelf kon herkennen, bevestiging kon vinden en zelfs wat acceptatie voelde over hoe ik dus nou eenmaal in elkaar zit. Ik moest vaker lachen over hoe kloppend het was.. Ik heb vertrouwen dat als ik in de toekomst bepaalde besproken punten meer onderzoek en aandacht geef, ik dan met meer zelfvertrouwen en voldoening in het leven zal staan. Dankbaar voor het inzichtelijke, gezellige en ontspannen gesprek met de humorvolle en lieve Julianne!

Lees meer

Blog

In de verschillende blogs vind je praktische tips en handvatten die meteen toe te passen zijn. Wil je niets missen? Volg Kracht life coach dan op Facebook en Instagram.

Wil jij ook Focus, Energie, Relaxter leven en werken of heb je een vraag?

06 51 64 72 66 Elke dag bereikbaar
ma-vr8.00-21.00
za-zo11.00-17.00
Altijd binnen 24u reactie

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Laat je terug bellen

Vul hieronder je gegevens in. Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld

Schrijf je in voor de Boost!Brief

Mis geen positiviteit meer en blijf op de hoogte van tips & tricks, nieuwe blogs & vlogs en leuke aanbiedingen!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!
Vragen of afspraak maken?

Stuur mij een bericht op WhatsApp