Positieve mindset, een krachtige manier- 3 praktische tips

Eigenlijk gaat het binnen elke coaching om mindset. Hoe kijk je ergens naar, hoe sta je ergens in, hoe hebt je iets beleefd etc. In de snel veranderende wereld van vandaag, waar uitdagingen en obstakels zich op elk moment kunnen voordoen, is het hebben van de juiste mindset essentieel voor persoonlijk welzijn en succes. Je mindset beïnvloedt niet alleen hoe je de wereld ziet, maar ook hoe je reageert op situaties en hoeveel veerkracht je hebt bij tegenslagen. Gelukkig is het mogelijk om je mindset te vormen. In dit artikel deel ik nog eens drie praktische tips om een positieve mindset te ontwikkelen.

In deze blog:

1. Bevorder dankbaarheid: Een fundament van positiviteit

Een van de krachtigste manieren om een positieve mindset te bevorderen, is door dankbaarheid te cultiveren. Dankbaarheid is als een magisch elixer dat je in staat stelt de goede dingen in het leven te zien, zelfs te midden van uitdagingen. Wanneer je je richt op wat je hebt in plaats van wat je mist, verschuift je perspectief automatisch naar een positiever en hoopvoller standpunt.

Begin elke dag met het maken van een lijst van drie dingen waar je dankbaar voor bent. Dit kunnen kleine alledaagse dingen zijn, zoals een warme kop koffie in de ochtend of een vriendelijk gebaar van een collega. Door je bewust te worden van de positieve elementen in je leven, verander je je focus en train je je geest om meer aandacht te besteden aan het goede.

Daarnaast kan het nuttig zijn om een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Neem dagelijks de tijd om op te schrijven waar je dankbaar voor bent en waarom. Dit proces versterkt niet alleen het gevoel van dankbaarheid, maar creëert ook een tastbare herinnering aan de positieve aspecten van je leven op dagen dat het moeilijker lijkt.

Je kunt dit ook aan het einde van de dag doen voor je naar bed gaat. Leg een boekje naast je bed en noteer hier 3 zaken in waar je deze dag dankbaar voor was.

2. Omarm positieve zelfspraak: Je innerlijke dialoog vormgeven

Je innerlijke dialoog, de gedachten die constant door je hoofd gaan, vormt de basis van je mindset. Als deze gedachten voornamelijk negatief zijn, zal je mindset dat ook zijn. Om een positieve mindset te ontwikkelen, is het van cruciaal belang om bewust te worden van je innerlijke dialoog en deze waar nodig bij te sturen.

Omarm positieve zelfspraak door je bewust te worden van negatieve gedachten en deze om te buigen naar constructieve en positieve uitspraken. In plaats van te denken: “Dit is te moeilijk, ik kan het niet,” verander je het in: “Dit is een uitdaging, maar ik ben in staat om het aan te pakken.” Door positieve woorden en overtuigingen in je innerlijke dialoog te integreren, creëer je een mentale omgeving die bevorderlijk is voor een positieve mindset.

Affirmaties kunnen ook een krachtig hulpmiddel zijn om positieve zelfspraak te bevorderen. Formuleer positieve uitspraken over jezelf en herhaal ze dagelijks. Bijvoorbeeld: “Ik ben capabel en veerkrachtig. Ik kan elk obstakel overwinnen dat op mijn pad komt.” Door regelmatig positieve affirmaties te herhalen, programmeer je je geest om in overeenstemming te handelen met deze overtuigingen.

Human Design als helpende tool voor een positieve mindset

Ook kan Human Design hierbij een rol spelen. Human Design geeft je namelijk inzicht in hoe jouw hoofd werkt. Heb je bijvoorbeeld een hoofd wat altijd aan staat, dan kan het lastiger zijn om positieve zelfspraak te hebben met jezelf. Wanneer je dit weet kun je er gericht aan werken en tools aanleren die jou verder helpen en zorgen voor die positieve mindset.

Ik wil snel starten met coaching

3. Positieve mindset betekent leren van uitdagingen: Groeiende mentale veerkracht

Het leven is gevuld met uitdagingen, en het vermogen om van deze uitdagingen te leren, is een essentieel onderdeel van een positieve mindset. In plaats van tegenslagen te zien als onoverkomelijke obstakels, bekijk ze als kansen voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Een manier om deze mindset te cultiveren, is door te reflecteren op moeilijke situaties en te zoeken naar lessen die je eruit kunt halen. Vraag jezelf af: “Wat kan ik leren van deze ervaring?” en “Hoe kan ik sterker uit deze uitdaging komen?” Door je focus te verleggen van het negatieve naar het leeraspect, verschuif je je mindset naar groei en veerkracht.

Daarnaast is het belangrijk om realistische doelen te stellen en kleine overwinningen te vieren. Elke keer dat je een doel bereikt, hoe klein ook, versterkt dit je gevoel van competentie en positiviteit. Het helpt je om te zien dat je in staat bent om obstakels te overwinnen en dat er altijd ruimte is voor groei.

Review Stan over het ontwikkelen van een positieve mindset

Julianne en ik vergeten nooit meer de dag dat ik kwam kennismaken bij haar op de praktijk…
Ik had een tas met boeken en schriften bij om ALLES in mijn leven te willen begrijpen en controleren – waar ik natuurlijk zelf gek van werd – en om in al mijn aangeleerde gewoontes weer overzicht te krijgen en mijn energie te bewaken, die ik veel nuttiger kon inzetten, nam ik contact op met Julianne.

Wat ik nodig had, was precies wat Julianne op dat moment kon bieden, dat werd al snel duidelijk in de kennismaking. In het begin van de coachings hadden we wekelijks contact (en ze is altijd bereikbaar), maar naar mate de tijd konden we de coachings afbouwen en voorzag ze, gedurende een periode van ruim een jaar, heel goed in mijn behoeftes als coach.

Ik kwam met pijn en verdwaald binnen, maar de tijd die we samen hebben geïnvesteerd om te werken aan deze pijn en mijn pad weer te vinden is het meer dan waard geweest!

Super blij met alle groei die ik heb mogen doormaken bij Julianne Kracht life coach!

Conclusie

Een positieve mindset is geen vaststaand gegeven, maar eerder een reis die voortdurend vorm krijgt door onze dagelijkse keuzes en gewoonten. Door dankbaarheid te bevorderen en integreren, positieve zelfspraak te omarmen en te leren van uitdagingen, kunnen we actief werken aan het bevorderen van een positieve mindset. Het is een investering in onze mentale gezondheid en welzijn, waardoor we veerkrachtiger worden in het gezicht van het onbekende. Dus laten we samen het krachtige pad bewandelen naar een positieve mindset en de vruchten plukken van een leven dat gedijt in optimisme en veerkracht.

Let’s go! dat wil ik!

Vrijblijvend een kopje koffie of thee doen?

Neem contact op

Anderen over Kracht life coach

Persoonlijke, effectieve en passende coaching. Lees hier de ervaringen.

Anna

11.10.23 Heel open, nieuwsgierig en zonder duidelijk beeld begon ik met gezonde spanning aan het gesprek. Vanuit de start met de vraag hoe het gaat met mij, kwamen er gaandeweg verschillende onderwerpen luchtig aan bod. Aan de hand van mijn persoonlijke chart kreeg ik informatie waarin ik mijzelf kon herkennen, bevestiging kon vinden en zelfs wat acceptatie voelde over hoe ik dus nou eenmaal in elkaar zit. Ik moest vaker lachen over hoe kloppend het was.. Ik heb vertrouwen dat als ik in de toekomst bepaalde besproken punten meer onderzoek en aandacht geef, ik dan met meer zelfvertrouwen en voldoening in het leven zal staan. Dankbaar voor het inzichtelijke, gezellige en ontspannen gesprek met de humorvolle en lieve Julianne!

Lees meer

Blog

In de verschillende blogs vind je praktische tips en handvatten die meteen toe te passen zijn. Wil je niets missen? Volg Kracht life coach dan op Facebook en Instagram.

Wil jij ook Focus, Energie, Relaxter leven en werken of heb je een vraag?

06 51 64 72 66 Elke dag bereikbaar
ma-vr8.00-21.00
za-zo11.00-17.00
Altijd binnen 24u reactie

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

  • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

  • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Laat je terug bellen

Vul hieronder je gegevens in. Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld

Schrijf je in voor de Boost!Brief

Mis geen positiviteit meer en blijf op de hoogte van tips & tricks, nieuwe blogs & vlogs en leuke aanbiedingen!

  • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!
Vragen of afspraak maken?

Stuur mij een bericht op WhatsApp