Rust in je hoofd- 10 handige tips

Onrust, negatieve gedachten, opgejaagd gevoel, allemaal voorbeelden van zaken die mij vroeger bezig hielden. Ik had alles behalve rust in mijn hoofd en juist dat hoor en zie ik terug bij de mooie mensen die ik coach.

Ze zijn soms letterlijk verdwaald in hun overpeinzingen die hen niet verder gaan helpen maar negatiever en minder gezellig in het leven doen staan. Ook begraven ze zichzelf onder bergen werk en staan altijd klaar voor alles en iedereen. Jammer én zo herkenbaar. “Kan het zijn dat ik mezelf even kwijt ben?”

In deze blog

1.Werk samen met je hoofd

Ik heb het al vaker benoemd: Alles wat je aandacht geeft groeit. Voel je je onrustig en focus je je hierop? Dan wordt het erger en duurt het langer voordat het weer voorbij gaat. Dit alles heeft te maken met je mindset. Hoe positiever en rustiger je mindset, hoe sneller je onrust los kunt laten, weet waar het vandaan komt en wat je eraan kan doen. Vaak krijg je het advies: Gewoon loslaten. Helaas is dat niet zo gemakkelijk!

Zelf ben ik hooggevoelig en dit kan ook voor veel onrust in mijn hoofd zorgen. Is dit herkenbaar voor jou en heb jij het gevoel dat jouw hooggevoeligheid je in de weg staat en/of een last voor je is? Ik snap je en wil je daar graag bij helpen.

Een gratis kop koffie/thee alstublieft

Oefeningen

 • Schrijf op wat je bezighoudt en geef jezelf even de tijd om het te voelen. Daarna leg je je blaadje weg en denk je er niet meer aan.
 • Leg een vel papier en pen naast je bed zodat je dingen die in je opkomen als je net lekker wilt gaan slapen op kunt schrijven en ze kwijt kan raken. Dit geeft ruimte en rust.

Ben niet te streng voor jezelf en veroordeel jezelf niet. Gedachten komen en gaan, laat ze zijn wat ze zijn.

2.Mediteren

Ja daar issie weer! Meditatie is perfect om je gedachten op een rijtje te krijgen. Mediteren helpt je om vanuit stilte je gedachten te observeren. Want dat is wat het is, niet meer en niet minder. Vaak en veel hoor ik van mijn coachees: “Ik kan niet mediteren, ik kan geen rust vinden.”

Ook dat kan ik me goed voorstellen, ik vond het ook lastig. Zelfs als je denkt dat het geen nut heeft maar je probeert het toch zal je zien én voelen dat het wel degelijk nut heeft. Ook al is het maar een paar minuten per keer. Start eens met 5 minuten per dag bijvoorbeeld.

Er zijn veel verschillende vormen en manieren van mediteren. Probeer ze uit en kijk wat voor jou werkt en bij je past. (kijk op YouTube en er zijn ook verschillende apps die je kunnen helpen)

 • Mediteren op gevoelens, gedachten of emoties
 • Mediteren op objecten zoals je ademhaling of tellen van 1 tot en met 10

Wanneer je gaat mediteren maak je een bewuste keuze in je leven en over je leven. Veel van onze tijd worden we geleefd en krijgen we veel prikkels van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde geuren, geluiden, gevoelens etc. Maar ook aan apps als WhatsApp of Facebook.

Als je hooggevoelig bent zoals ik en veel van mijn coachees, kan dit super vervelend voor je zijn. Meditatie is dan een goed moment om je op jezelf te richten, in stilte. Te kijken naar wat jij nou eigenlijk belangrijk vindt.

Voordelen, ook wetenschappelijk bewezen:

 • Minder stress
 • Beter slapen
 • Minder angst
 • Betere concentratie
 • Meer in balans (helemaal in balans kan niet, emoties etc zijn nooit helemaal in balans maar een beetje meer zou soms wel fijn zijn, toch?)

Het doel is om tevreden te zijn met je gedachten, wat deze gedachten dan ook mogen zijn.

“You can’t stop the waves but you can learn to surf” John Kabat

Simpele meditatie oefening: Je hoeft niets te kunnen, er zijn geen eisen.

Je kunt een begeleide meditatie uitzoeken zodat je alleen hoeft te zitten en luisteren of zelf aan de slag gaan. Zoek een ruimte uit waar je rustig kunt zitten of liggen en waar je even niet gestoord wordt. Ga in een comfortabele houding zitten en begin klein, 2 tot 5 minuten. Richt je op je ademhaling. Adem diep in en uit en sluit je ogen. Dat is alles! Je zult merken dat er meer afstand komt tussen je gedachten en dat je ze beter kunt observeren.

Alle begin is moeilijk maar niet onmogelijk! Neem vooral de tijd en doe het in je eigen tempo. Zorg er wel voor dat je dagelijks meditatie-tijd inplant.

Ja, mediteren kun je leren!

Denk jij nu pff daar komt ze weer, laat die gedachten los en ga het eens proberen, ben niet te streng voor jezelf en ga lekker aan de slag, you can do it!

3.Structuur

Breng structuur aan voor jezelf. Bijvoorbeeld een vast ritme van de dagelijkse dingen. Maak een planning en houdt je hier ook aan! 🙂 Op je werk kun je dit doen door aan het einde van je werkdag te bekijken waar je de volgende dag mee wilt beginnen en dit vast klaar leggen. Zo begin je met een snelle start en dat is erg prettig. Ruim ook je bureau op en zorg dat het netjes is. Dit geeft zeker rust in je hoofd.

4.Beweging

Ga wandelen of sporten, ik zit er aan te denken om op yoga te gaan. Het is zoveel leuker als dat je denkt en het helpt je echt verder. Een aantal van mijn coachees waren sceptisch dat een wandeling hen zou helpen. Ik heb ze toch gevraagd om het te gaan doen. Het resultaat: Ze gaven enthousiast aan dat het inderdaad voor rust en ruimte in hun hoofd zorgde. Yes, trots op hun.

Ik doe ook vaak Walk & Talks. Samen maken we dan een relaxte wandeling waarin je alles mag vertellen wat je wilt. Ik luister naar je en geef je direct tips en advies. Buitenlucht zorgt voor een heldere geest en helpt je je gedachten te ordenen.

Yes, Ik wil een Walk & Talk plannen

Ook heb ik het maandprogramma Volle Kr8! waarin je werkt aan jezelf, gezond leren eten en voldoende gaat bewegen. Dit zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit en rust hebt in je hoofd.

5.Gedachten loslaten

Gedachten die niet helpen loslaten, ook weer zoiets lastigs. Wat je denkt is vaak niet waar en toch geloven we het. Denk aan:

 • Ik ben een stommerik
 • Ik kan het niet en het lukt me nooit
 • Zie je wel, hij/zij vindt mij niet aardig, ik wist het wel!

Deze gedachten worden door ons brein gemaakt vanuit angsten en onzekerheden. Ook deze gedachten hoor ik vaak terug in de coaching gesprekken. Ze helpen je niet om verder te komen of om met plezier te leven én werken. Jij bent goed zoals je bent!

6.Sta positief op en ga positief naar bed

Veel mensen, zo blijkt uit onderzoek, hebben in de ochtend hun “primetime”. Dat is de tijd waarop je het meest productief bent, je bent scherp en je kunt je goed concentreren. Benut die tijd dus goed en zorg er op deze manier voor dat je snel een met minder moeite een taak af hebt. Dat zorgt voor een positieve boost!

Wanneer je naar bed gaat vraag jezelf dan af wat er vandaag goed ging. Dat mogen kleine dingen zijn maar ook grote dingen. Dingen waar je trots op bent en/of blij van wordt. Zelf doe ik dit ook elke avond. Het is echt fijn en ook nog eens leuk om te doen. Je wordt je op deze manier tevens bewust van de dingen die goed gaan en de dingen die jij belangrijk vindt in het leven.

Meer positiviteit ontvangen? Klik hier

7.Kleine concrete stappen

We willen vaak gister nog dat alles geregeld is en dat we alles kunnen. Dit zag je ook bij Rob. Rob dacht dat uitstel- en vluchtgedrag wel even in 1 week opgelost kon worden. Dat is natuurlijk niet zo. Bij coaching gaat het erom dat je open en eerlijk met elkaar aan de slag gaat en dat hebben we dan ook gedaan. We zijn begonnen met het doel vast te stellen en daarna kleine concrete en behapbare stappen te zetten. Dit zorgt voor overzicht en rust. Door realistisch te zijn zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft. Vier vooral ook je successen!

8.Start met willen

Ik hoor het elke dag: “Ik moet nog dit, ik moet nog dat.” We hebben het gevoel dat we van alles moeten en dat maakt ons gestrest en opgejaagd. Begin eens met “Ik wil vandaag boodschappen doen”

9.Geef of vraag een knuffel

Ik zeg het ook altijd tegen mijn vriend, knuffelen werkt ontspannend. Als je knuffelt met mensen die je leuk vindt en waarvan je houdt zorgt dit voor warmte, intimiteit en ontspanning. Dus pak de ander eens lekker vast en geef wat liefde : )

10.Installeer jouw uit knop

Het is belangrijk om zaken af te sluiten en ze dan los te kunnen laten. Ik doe dat bijvoorbeeld door aantekeningen te maken. Als ik dat niet doe blijf ik maar rondjes lopen in mijn hoofd en dat is dus alles behalve rustig. Ik leg ook mijn telefoon weg vanaf 21.00u en ik ga tussen 22.00u en 23.00u naar bed. Als ik opsta pak ik ook niet gelijk mijn telefoon maar ga eerst rustig ontbijten. Dat is mijn uit knop.

Het is zo fijn om rust te hebben in je hoofd. Er is dan ruimte om echt te genieten en in het moment te leven, heerlijk. Zal ik je helpen?

Maak meteen een gratis afspraak voor een kop koffie of thee en een goed gesprek

Dit vind jij ook leuk:

Vrijblijvend een kopje koffie of thee doen?

Neem contact op

Anderen over Kracht life coach

Persoonlijke, effectieve en passende coaching. Lees hier de ervaringen.

Anna

11.10.23 Heel open, nieuwsgierig en zonder duidelijk beeld begon ik met gezonde spanning aan het gesprek. Vanuit de start met de vraag hoe het gaat met mij, kwamen er gaandeweg verschillende onderwerpen luchtig aan bod. Aan de hand van mijn persoonlijke chart kreeg ik informatie waarin ik mijzelf kon herkennen, bevestiging kon vinden en zelfs wat acceptatie voelde over hoe ik dus nou eenmaal in elkaar zit. Ik moest vaker lachen over hoe kloppend het was.. Ik heb vertrouwen dat als ik in de toekomst bepaalde besproken punten meer onderzoek en aandacht geef, ik dan met meer zelfvertrouwen en voldoening in het leven zal staan. Dankbaar voor het inzichtelijke, gezellige en ontspannen gesprek met de humorvolle en lieve Julianne!

Lees meer

Blog

In de verschillende blogs vind je praktische tips en handvatten die meteen toe te passen zijn. Wil je niets missen? Volg Kracht life coach dan op Facebook en Instagram.

Wil jij ook Focus, Energie, Relaxter leven en werken of heb je een vraag?

06 51 64 72 66 Elke dag bereikbaar
ma-vr8.00-21.00
za-zo11.00-17.00
Altijd binnen 24u reactie

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Laat je terug bellen

Vul hieronder je gegevens in. Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld

Schrijf je in voor de Boost!Brief

Mis geen positiviteit meer en blijf op de hoogte van tips & tricks, nieuwe blogs & vlogs en leuke aanbiedingen!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!
Vragen of afspraak maken?

Stuur mij een bericht op WhatsApp