Stress stoppen en Yes roepen! + 8 tips

Loop jij de hele dag te vliegen, rennen en haasten? Waar is dat goed voor? Juist ja, nergens voor. Het enige wat het je oplevert is vaak hoofdpijn, een opgejaagd gevoel, negativiteit en ook een burn-out ligt dan op de loer. Niet nodig en vooral ook erg zonde. Met deze 8, snel toepasbare, tips, leer jij omgaan met stress en ga jij van Stress 🙁 naar Yes! 🙂

Meld je nu (gratis) aan voor de Boost!Brief zodat je tips en positiviteit ontvangt!

Wat het je dan wél oplevert:

 • Leven in het nu, Yes!
 • Een opgeruimd hoofd, Yes!
 • Lekker genieten, Yes!
 • Rust, Yes

De 8 tips (die ik zelf ook toe pas) voor het leren omgaan met stress:

1.Volg je gevoel

Vaak doen we wat ons hoofd ons zegt en dat zorgt ervoor dat we niet naar ons gevoel luisteren. Je kent het wel die inner voice waardoor je toch weer “ja” zegt terwijl je eigenlijk geen zin hebt of al te veel te doen. Je voelt van binnen wel of je iets wel of niet moet doen, luister hier naar en volg je gevoel. Dat levert een hoop minder stress op, Yes!

2. Blijf bij jezelf & Vertrouw op jou

Dit sluit aan bij de eerste tip. Voel je dat iets wel of niet goed is, blijf hier dan bij. Vaak als je tegen je gevoel in gaat heb je hier later weer last van in de vorm van meer stress of spijt. Het is niet erg om voor jezelf op te komen! Doe dit juist om je grenzen te bewaken.

Vertrouw ook op jezelf. Vaak gaan we twijfelen doordat we gaan overdenken (levert vaak ook stress en een vol koppie op) of de mening van anderen zwaar mee laten wegen. Je kent het wel: “Zou je dat nou wel doen?” Natuurlijk is luisteren naar een ander prima maar blijf bij jezelf en vertrouw op jezelf.

Merk je nu dat bepaalde mensen of zaken jou stress opleveren?

 • Ga eens na waardoor dit komt?
 • Is het iets wat jij anders kan doen?

3. Maak een “wat-mag-ik-doen-lijst”

Lukt het omgaan met stress even niet en is het een chaos in je hoofd, het overzicht even helemaal kwijt? Maak een lijstje met de dingen die je nog mag doen. Waarom zeg ik hier mag? Omdat moet niet echt positief klinkt. Natuurlijk moeten we allemaal dingen doen maar kijk er eens anders naar. Lijstjes geven rust want dan heb je én een overzicht én je kunt lekker afstrepen als iets gedaan is, heerlijk!

4. Stop en chill

Heb je het druk, druk, druk? Stop en chill dan even. Het is belangrijk voor je mind & lichaam om even de rem erop te trekken zo op zijn tijd. Denk je nu bij jezelf oké dat ga ik niet doen want daar heb ik geen tijd voor… STOP dan maar meteen en ga even chillen. Alleen maar door rennen maakt het niet beter voor je. Werken vanuit rust geeft je veel meer rust en energie. Bewust leven en genieten.

Als je batterij eenmaal leeg getrokken is, is het zaak deze weer op te laden. Luister naar jezelf en lichaam, zorg goed voor jezelf en plan tijd voor jezelf in zodat je een burn-out voorkomt.

In het leren omgaan met stress is dit een belangrijk punt. Je kunt stress niet opvangen met nog meer stress.

Relax en laat jezelf dit ook toe

5. Maak je hoofd leeg, leven in het nu

Vol koppie? Maak je hoofd leeg! Hoe? Door bijvoorbeeld bewust te leven. De hippe term hiervoor is: “Mindfulness”. Dat betekent: Leven met volle aandacht en je richten op het heden. Maar hoe doe je dat nou? Nou eigenlijk is het niet zo heel moeilijk. Zet je telefoon op stil en leg hem even weg. Kijk en luister naar de dingen om je heen:

Oefening Mindfulness

Leven in het moment, je aandacht erbij houden:

 • Ga rustig zitten
 • Ontspan en richt je op je ademhaling
 • Luister naar de geluiden om je heen (de klok, de pc, de koelkast etc.)
 • Voel de stoel onder je billen
 • Laat gedachten langs je af gaan

Op deze manier zorg je ervoor dat je jezelf bewust bent van het “nu”. Help jezelf ook herinneren dat je niet te veel afdwaalt. Hang bijvoorbeeld een post-it op met de tekst “Nu!” of duw iets in je zak of tas wat je eraan herinnert dat je je aandacht houdt bij wat je aan het doen bent.

Het helpt je te genieten en er echt te zijn met je aandacht. Niets is zo irritant (vind ik) als dat je een verhaal vertelt aan iemand en die ander is er niet met zijn/haar aandacht bij. Andersom ook zo trouwens.

Ik zal de laatste zijn die zegt dat je in de kleermakerszit op de grond moet gaan zitten om te mediteren (mag natuurlijk wel, doe wat bij je past!). Ikzelf krijg dan bijvoorbeeld lamme benen en dat vind ik niet fijn, dat doe ik dus ook niet. Ik ga gewoon lekker zitten op de bank of grond, doe mijn ogen dicht en denk aan de zee. Een rustig muziekje kan je hierbij helpen.

Denk je toch aan andere dingen? Niet erg, geef jezelf de kans om terug te gaan met je gedachten naar de zee. Oefening baart kunst en het is een goede tool om te leren omgaan met stress. Jij kunt dit!

Ontstressen met een kop koffie of thee? Vrijblijvend

6. Doe wat je leuk vindt

Te druk met stressen en jezelf opjagen? Ga iets leuks doen! Ga minimaal 1 dag in de week iets doen wat jij echt leuk vindt. Lekker naar de sauna, shoppen, bioscoopje, fietsen, wandelen, noem maar op. Dit geeft je ook iets om naar uit te kijken. Ga het ook echt doen. Dit geeft je nieuwe energie en zorgt ervoor dat je ontspant, belangrijk!*

*Probeer eens om van dingen die niet leuk zijn, iets leuks te maken. Stel jezelf iets leuks in het vooruitzicht bijvoorbeeld als je het klaar hebt.

*Of, simpel voorbeeldje: Heb je een hekel aan die berg was wegwerken? Zet een leuk muziekje op, doe er een dansje bij en die berg is zo weg!

*Helaas hoor ik mensen vaak zeggen: “Ja leuk en aardig maar je kunt niet altijd doen wat je leuk vindt!” Dat is een beetje waar maar ik bedoel dan ook, zo veel mogelijk en als het effe kan, elke dag! Pak die leuke momenten en geniet ervan, je zult zien, voelen en merken dat je vel lekkerder past.

Wanneer je doet wat je leuk vindt straal je!

7. Pak rust, stress less

Ik heb het al een paar keer gezegd: “Trek op tijd de rem er even op.” Als je een goede indeling maakt in wat je mag doen zo in een week, ruim dan ook even een moment van rust in. Ga even lekker wat lezen bijvoorbeeld of in de tuin werken. Wat geeft jou rust? En blijf dan ook bij dat moment met je koppie. (Puntje 5).

Én een belangrijke: Zeg gewoon ook eens “nee” als je ergens geen zin in hebt of tegen dingen die je veel tijd en energie kosten, dat mag gewoon!

8. Leg je er bij neer dat alles anders loopt, R E L A X

Jep, alles loopt anders als dat je gepland had, R E L A X! dat is niet erg! Dat gebeurt gewoon. Je hebt alleen invloed op jezelf dus kies ervoor om er zelf wat aan te doen. Accepteer dat dingen anders lopen, haal even adem en go with the flow. Geloof me dat werkt veel beter als er tegenin gaan. Dat geeft stress en dat willen we niet!

Wanneer jij deze 8 tips in gaat zetten weet ik zeker dat je beter om leert gaan met stress en van Stress 🙁 naar Yes! 🙂 gaat. Veel plezier!

Als je hulp nodig hebt, stuur je me gewoon even een berichtje dan help ik je graag!

Ik wil graag jouw hulp Julianne

Ook interessant voor jou:

Vrijblijvend een kopje koffie of thee doen?

Neem contact op

Anderen over Kracht life coach

Persoonlijke, effectieve en passende coaching. Lees hier de ervaringen.

Anna

11.10.23 Heel open, nieuwsgierig en zonder duidelijk beeld begon ik met gezonde spanning aan het gesprek. Vanuit de start met de vraag hoe het gaat met mij, kwamen er gaandeweg verschillende onderwerpen luchtig aan bod. Aan de hand van mijn persoonlijke chart kreeg ik informatie waarin ik mijzelf kon herkennen, bevestiging kon vinden en zelfs wat acceptatie voelde over hoe ik dus nou eenmaal in elkaar zit. Ik moest vaker lachen over hoe kloppend het was.. Ik heb vertrouwen dat als ik in de toekomst bepaalde besproken punten meer onderzoek en aandacht geef, ik dan met meer zelfvertrouwen en voldoening in het leven zal staan. Dankbaar voor het inzichtelijke, gezellige en ontspannen gesprek met de humorvolle en lieve Julianne!

Lees meer

Blog

In de verschillende blogs vind je praktische tips en handvatten die meteen toe te passen zijn. Wil je niets missen? Volg Kracht life coach dan op Facebook en Instagram.

Wil jij ook Focus, Energie, Relaxter leven en werken of heb je een vraag?

06 51 64 72 66 Elke dag bereikbaar
ma-vr8.00-21.00
za-zo11.00-17.00
Altijd binnen 24u reactie

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Laat je terug bellen

Vul hieronder je gegevens in. Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld

Schrijf je in voor de Boost!Brief

Mis geen positiviteit meer en blijf op de hoogte van tips & tricks, nieuwe blogs & vlogs en leuke aanbiedingen!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!
Vragen of afspraak maken?

Stuur mij een bericht op WhatsApp