Zelfvertrouwen vergroten- 11 tips

Wanneer je zelfvertrouwen een deuk op heeft gelopen om wat voor reden dan ook is het soms lastig om dit weer op te krikken. Je innerlijke criticus zegt: “Dit NOOIT meer” of “Het lukt me niet!” en duwt dit meteen naar voren als een soortgelijke situatie zich voordoet.

Voel jij je wel eens onzeker? Dat is wat ik vroeg in mijn live video van afgelopen zondag. Jezelf onzeker voelen is geen prettig gevoel en iedereen heeft het wel eens gevoelt. Het kan gaan over kleine dingen op je werk bijvoorbeeld, of dingen in je relatie, dingen die anderen tegen je zeggen, je toekomst etc. In dit artikel deel ik 11 tips voor meer zelfvertrouwen omdat ik vind dat je je hart moet (leren) volgen én dat ook veel fijner voelt! Het levert je minder stress op en je zit er lekkerder door in je vel. Help je omgeving en deel dit artikel.

“Wees dapper en neem risico’s, niets kan ervaring vervangen” Paulo Coelho

In deze blog

1 Hart of hoofd? Samenwerken

Keuzes, het levert vaak stress op. Als je het ene kiest, kun je het andere niet meer kiezen, toch? Je hart volgen of je hoofd? Wat is nou handig en hoe doe je dat? Lees hier meer over keuzestress

Er zijn oneindig mogelijkheden en dat maakt het niet makkelijker. We leven in een samenleving waarin alles maakbaar is. Juist daarom is het belangrijk dat je leert luisteren en vertrouwen op je gevoel, je hart. Je gedachten en ego lijken te schreeuwen en je hart lijkt te fluisteren. Toch heel belangrijk om ook gehoor te geven aan het gefluister.

Hoe je dat doet? Door even stil te staan en letterlijk stil te zijn. Te voelen wat je ergens bij voelt en dit vervolgens ook door te zetten in je actie. Daar is wat lef voor nodig maar dat kun jij gewoon. Ga het avontuur aan en stap uit je comfortzone. Kom erachter dat kiezen voor jezelf en wat goed voelt voor jou, veel fijner en prettiger werkt. Er zal een last van je schouders vallen en je gaat hierdoor ook ervaren dat je minder zult gaan piekeren.

Je verstand pas je toe als je uit gaat zoeken wat de volgende stap is, wat effectief en efficiënt is.

2 Persoonlijk perfectionisme- Volg je hart

Ik, de perfectionist en hooggevoelige vrouw, had hier in het verleden zo’n moeite mee. Daar komt ook nog eens bij kijken dat ik een weegschaal ben en niet super goed ben in keuzes maken. Alles werd tot in – den – treuren afgewogen en nogmaals bekeken, beschreven, uitgeplozen etc. Het enige wat dit me opleverde was dikke vette stress en dat ik maar in hetzelfde, negatieve kringetje bleef lopen. Het blokkeerde me en ik twijfelde aan alles. Herkenbaar?

Als mensen in mijn omgeving tegen mij zeiden: “Nou dat je had wel eens anders aan kunnen pakken” dan twijfelde ik meteen en ging doen wat zij zeiden dat ik dan moest doen. Ik raakte totaal van mijn eigen pad af, van mijn eigen normen en waarden.

Als er wat mis ging wilde ik het liefst overal mee stoppen en huppa klaar ermee. In onderstaande filmpje dat ik afgelopen zondag maakte op mijn Facebook pagina, vertel ik wat er allemaal mis ging die dag, toch maakte ik de video. (kans om te leren 🙂 ) Het is niet perfect maar de boodschap is duidelijk en daar gaat het om.

 

https://www.facebook.com/krachtlifecoach.nl/videos/1674905849246196/

 

Julianne, ik wil graag meer tips ontvangen

3 Feedback

Natuurlijk is het fijn als anderen je feedback geven, bedank ze daar ook voor. Kijk echter of je er wat mee kan en wilt. Zo niet, leg het naast je neer.

Toen ik een depressie kreeg en alles dus helemaal niet meer kon overzien ben ik eindelijk begonnen met luisteren naar mijn hart.

Wanneer ik nu keuzes moet maken volg ik mijn hart. Dit heb ik geleerd door te gaan doen en lef te hebben. Als anderen zeiden: “Nee moet je niet doen” en ik voelde: “Dit ga ik doen!” ging ik het doen.

Ik voelde aan alles dat ik mijn droom waar wilde maken, dat dit de tijd is, mijn eigen business starten.

In het begin voelde het vreemd maar na een paar keer ballen getoond te hebben en mijn hart te volgen voelde het zo mega goed! Er viel echt een last van mijn schouders af.

Het is een bevrijding om te voelen én te kiezen. Het heeft ook invloed op anderen. Je krijgt meer zelfvertrouwen en dit straal je ook uit. Nu kwamen mensen naar mij voor advies in plaats van andersom.

Mijn coachees staan ook vaak van zichzelf te kijken. Dat het ze lukt om te doen wat zij belangrijk vinden zonder dat ze zich laten afleiden of beïnvloeden, zich niet onzeker maar juist sterk voelen. Zeggen wat ze ergens van vinden op een manier die bij hen past. Ik zie ze elke week groeien en bloeien, prachtig vind ik dat.

Vertrouw erop dat het goed komt en laat los. Hooggevoelig zijn heeft dan ook veel voordelen.

 • De stemming van anderen haarfijn aanvoelen
 • Je eigen stemming haarfijn aanvoelen
 • Een goed intuïtie

Deze 3 kwaliteiten zet ik in in mijn dagelijks leven en binnen mijn coaching. Zo kom ik snel tot de kern en kan ik iemand snel helpen vooruit te bewegen, in de flow te raken, in plaats van tegen de stroming in zwemmen.

4 Twijfel? Doe er wat mee

Wanneer je ergens over of aan twijfelt, is er een tekort van iets. Denk aan een gebrek aan ervaring, een gebrek aan steun vanuit je omgeving of een tekort aan kennis. Vraag hulp en bekijk wat jij nodig hebt, stop daar energie in en zorg daarmee voor meer zelfvertrouwen.

Groeien en bloeien |  Alles wat je aandacht geeft groeit

5 Gedachten doorbreken

De innerlijke criticus in ons allemaal, die dus schreeuwt: “Dit NOOIT meer!” of “Het gaat toch weer mis” wil ons beschermen tegen bepaalde pijn. Pijn die we in het verleden hebben gekend maar wil ons ook behoeden voor verkeerde beslissingen, teleurstelling en verdriet. Hierdoor worden we echter ook tegengehouden. Luister niet te veel naar dit gewauwel want voordat je het weet denk je negatief en irreëel en dat is natuurlijk niet goed voor het zelfvertrouwen. Zaak dus om gedachten te doorbreken en mild voor jezelf te zijn.

Wat vind jij belangrijk? Is dat ook echt belangrijk of vind een ander dat?

Waar je voorheen werd gewaarschuwd door: “Doe het NIET want het gaat toch mis” vraag je jezelf nu af: “Wat kan ik NU doen om deze gedachten tot rust te brengen”.

Dit hoor ik vaak van mijn coachees. Ze zijn zo streng voor zichzelf dat er geen ruimte is voor fouten, ze in hetzelfde kringetje blijven rond sloffen en daardoor niet meer durven zijn wie ze willen zijn.

Denk aan wat ik altijd zeg: Fouten maken mag, kans om te leren en vier je mislukkingen!

6 Wat gaat er goed? Kracht vinden

Ga bij jezelf eens na wat er allemaal goed gaat in je leven. Schrijf dit eens op. Om het nog wat verder uit te diepen, schrijf ook eens op wat je allemaal al hebt overwonnen. Wat gaf jou toen de kracht om door te zetten en bijvoorbeeld toch iets te doen terwijl je twijfelde? Denk aan:

 • Je mening geven in een groep
 • Voor jezelf opkomen
 • Doorzetten als iemand je plan niets vindt

Ook als mensen je complimenten geven. We maken er vaak iets van als: “Wat een leuke trui heb je aan” “Oh dat ding? Was maar €5,-“ Zwak ze niet af maar neem ze in ontvangst en geniet ervan! Een simpele “Bedankt” en een glimlach zijn al voldoende.

7 Zet de eerste stappen

Kies de richting die je op wilt, volg je hart en zet de eerste stappen. Zet elke dag een kleine stap richting jouw doel en vraag jezelf af: “Wat kan ik nu doen om dichter bij mijn doel te komen?” Vier je successen, klein en groot. Beloon jezelf en betrek je omgeving bij wat je aan het doen bent. Mensen die in je geloven zullen je graag helpen met het krijgen van meer zelfvertrouwen. Iedere positieve bevestiging neemt een stukje van je oude twijfel weg.

Opstaan & Opvallen

Extra tips voor meer zelfvertrouwen

 • 8 Geloof de complimenten die je krijgt en bedank mensen hiervoor
 • 9 Jouw mening is belangrijk. Als je iets niet wil, doe het niet. Als je iets wel wilt, ga ervoor!
 • 10 Geef mensen een stevige handdruk, kijk ze in de ogen en lach
 • 11 Jij bent helemaal goed zoals je bent

Ontvang meer tips en positiviteit

Samenvattend

Wanneer je zelfvertrouwen hebt en dit ook uitstraalt ben je positiever, lach je meer, zie je er ook echt sterker uit, kom je eerder voor jezelf op en leer je om jezelf goed genoeg te vinden. Als je op jezelf vertrouwt wordt je minder afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Omring jezelf met positieve mensen en neem afscheid van de zeikerds.

Meer zelfvertrouwen vergroot je kans op geluk omdat je je comfortzone lekker oprekt, kansen ziet én pakt. Ik geloof in jou, jij toch ook?!

Dit vind jij ook leuk:

Vrijblijvend een kopje koffie of thee doen?

Neem contact op

Anderen over Kracht life coach

Persoonlijke, effectieve en passende coaching. Lees hier de ervaringen.

Anna

11.10.23 Heel open, nieuwsgierig en zonder duidelijk beeld begon ik met gezonde spanning aan het gesprek. Vanuit de start met de vraag hoe het gaat met mij, kwamen er gaandeweg verschillende onderwerpen luchtig aan bod. Aan de hand van mijn persoonlijke chart kreeg ik informatie waarin ik mijzelf kon herkennen, bevestiging kon vinden en zelfs wat acceptatie voelde over hoe ik dus nou eenmaal in elkaar zit. Ik moest vaker lachen over hoe kloppend het was.. Ik heb vertrouwen dat als ik in de toekomst bepaalde besproken punten meer onderzoek en aandacht geef, ik dan met meer zelfvertrouwen en voldoening in het leven zal staan. Dankbaar voor het inzichtelijke, gezellige en ontspannen gesprek met de humorvolle en lieve Julianne!

Lees meer

Blog

In de verschillende blogs vind je praktische tips en handvatten die meteen toe te passen zijn. Wil je niets missen? Volg Kracht life coach dan op Facebook en Instagram.

Wil jij ook Focus, Energie, Relaxter leven en werken of heb je een vraag?

06 51 64 72 66 Elke dag bereikbaar
ma-vr8.00-21.00
za-zo11.00-17.00
Altijd binnen 24u reactie

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Laat je terug bellen

Vul hieronder je gegevens in. Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld

Schrijf je in voor de Boost!Brief

Mis geen positiviteit meer en blijf op de hoogte van tips & tricks, nieuwe blogs & vlogs en leuke aanbiedingen!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!
Vragen of afspraak maken?

Stuur mij een bericht op WhatsApp