Check je werkstress |15 oplossingen

Werkstress, stress, burn-out, hoe ga jij er iets aan doen? Ik geef je alvast 15 direct toepasbare tips

Zondag stond ik op een beurs in Asten. Ik heb veel mensen gesproken die vormen van stress ervaarden en daarbij vaak over hun eigen grenzen gaan. Heel herkenbaar voor mij en wellicht ook voor jou. Burn-out is beroepsziekte nummer 1. Werkstress, thuis stress, relatie stress, noem het maar op.

Dat was en is, mijn insteek. Mensen wakker maken en bewust maken van waar ze mee bezig zijn + hier op een prettige manier aan werken zodat het in de toekomst beter gaat. Uit het kringetje stappen van onrust en huppete naar YES!

Hoe komt dat nou eigenlijk, dat we steeds over onze grens gaan en niet lijken te zien dat we tegen een burn-out aan hangen? Willen we het wel zien? Hoe vol is jouw batterij? Gemiddeld heeft 1 op de 8 (!)werknemers last van burn-out verschijnselen. Jaarlijks meldt 14% van de Nederlandse werknemers zich met burn-out klachten.

Blijf niet rondlopen met werkstress want het gaat helaas niet vanzelf over als we het maar lang genoeg negeren…

Check hier direct je werkstress

In deze blog

 

Herkenbaar én dodelijk

Zo herkenbaar, de verhalen die ik heb mogen horen afgelopen zondag. Druk, druk druk. We lijken “druk” een term te vinden. Als je het druk hebt dan doe je het goed. Nog even dit, nog even dat en “Ik weet wel dat ik teveel doe en dat ik vaker rust moet pakken maar….” Stop hiermee want het kan je dood worden, echt dit is geen grap. Langdurige stress leidt tot hart- en vaatziekten

Zelf ging ik ook altijd over mijn grenzen heen, zowel privé als in mijn werk. Ik ben hooggevoelig en perfectionistisch en wilde iedereen “pleasen”. Dat ging altijd ten kosten van mezelf. Zo ging ik bijvoorbeeld als ik ziek was gewoon aan het werk omdat ze moesten zien dat ik altijd klaar stond voor iedereen. Jep daar had niemand wat aan.

Ook wilde ik altijd iets extra’s doen. Extra taken zoals nieuwe programma’s schrijven en onderdelen daarvoor ontwerpen. Natuurlijk heel leuk maar ik nam veel te veel hooi op mijn vork. Met een depressie als gevolg. Dat heeft even geduurd voordat ik dat zag. Nu ik mijn eigen onderneming heb is het des te belangrijker om mijn stresslevel in de gaten te houden. Een burn-out ligt zo op de loer.

Wat is een burn-out?

Een burn-out ontstaat doordat je te lang, te veel doet en maar door gaat. Je brand als het ware op want je bent overbelast en oververmoeid. Er treden psychische symptomen op zoals:

 • Opgejaagd gevoel
 • Stemmingswisselingen
 • Geheugenproblemen
 • Verward
 • Nergens zin in
 • Lichamelijke klachten zoals een snelle hartslag

Herkenbaar? Doe de check

Op mijn website heb ik een stukje over stress en werkdruk staan met daarbij wat stress voor invloed heeft op jezelf. Lichamelijk en geestelijk:

 • Onrust
 • Chaos in je hoofd
 • Maar gewoon door blijven gaan
 • Hoofdpijn, buikpijn, nekpijn etc.
 • Slecht slapen en daardoor moe
 • Niet of slecht kunnen concentreren
 • Snel boos en/of geïrriteerd

De gevolgen worden zowel lichamelijk als psychisch ervaren, dubbel vervelend dus!

 • Maagklachten
 • Rugklachten
 • Paniekaanvallen
 • Trillen
 • Koude handen
 • Droge mond
 • Niet helder kunnen denken

Neem dit eens door en check eens bij jezelf of je wat herkent. Ja? Onderneem dan actie. Zorg goed voor jezelf.

Als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg

Ga in gesprek met je leidinggevende

Wanneer je niet lekker in je vel zit op je werk en de druk te hoog is, is het belangrijk om je leidinggevende hiervan op de hoogte te stellen. Dat is spannend maar echt noodzakelijk. Wanneer je dit niet doet zullen de problemen zich alleen maar opstapelen en dat willen we dus niet.

Wanneer je plezier hebt in je werk kun je stress beter aan. Je kunt dan ook dingen makkelijker loslaten. Er moet gekeken worden naar de werkomgeving. Hoe is de werkdruk, hoe kan deze verlaagd worden, wat moet daarvoor gebeuren, wat is de motivatie etc.

Hoe herken je de signalen:

 • Mensen gedragen zich anders
 • Eerder geïrriteerd
 • Cynisch
 • Moe
 • Ziek melden | Lichamelijk en psychische klachten

Ga het gesprek aan! Geef aan dat de batterij snel leeg raakt. Een batterij kan ook weer opgeladen worden, dat is dus heel positief. Vind je dit moeilijk? Dat is helemaal niet erg, ik ondersteun je graag op een manier die bij jou past.

Opties doornemen met een kopje koffie of thee

Na je vakantie meteen een burn-out

Mijn vorige blog ging over de relaxmodus vasthouden, maar hoe zit het nu als je he.le.maal niet in een relaxmodus zit? Een rustige flow waarin je dingen los mag laten en helder zicht op waar je mee bezig bent?

Hoe voelde jij je voor je op vakantie ging? Was je prikkelbaar en had je de wallen op je kin hangen? Pas dan extra goed op want de kans op een burn-out is nu extra hoog, jaiks!

Vol goede moed stap je je werk binnen maar je ziet meteen de stapel (extra) werk op je bureau liggen. Een achterstand opgelopen toen jij heerlijk aan het genieten was op vakantie. Die tegenslag kan zo groot zijn dat je acuut een burn-out krijgt. Nee dit is geen grap. Er hoeft dan maar iets te gebeuren dat je van slag brengt en dit valt dan zo tegen dat het meteen allemaal bergafwaarts gaat. Dat fijne vakantiegevoel wat je had is dan ver te zoeken.

Hoeveel moeite heb jij met je werk loslaten?

Loslaten is iets wat we vaak moeilijk kunnen. Het wordt ook vaak gezegd: “Ach gewoon loslaten”. Gewoon loslaten? Hoe doe je dat dan? Als je ergens middenin zit of je hebt ergens last van, iets houdt je dag en nacht bezig, dan is loslaten he.le.maal niet makkelijk.

Heb jij je werkmail of werktelefoon bij je als je op vakantie gaat? Uit onderzoek blijkt namelijk dat 50% zijn of haar werk meeneemt op vakantie en daar ook mail checkt en telefoon opneemt. Oké ik snap dat dingen soms even moeten. Maar houdt het dan ook bij “even”. Plan een moment in waarop je je telefoon en mail checkt en ga dan weer terug in relaxmodus.

Tijd voor bezinning.

Wat is datgene wat je bezighoudt? Wat blijft er maar in jouw hoofd rondspoken? Wat zorgt voor werkstress bij jou? Gebruik je vakantie of vrije dagen om daar eens naar te kijken. Schrijf op wat jouw bezighoudt en hoe je hier verandering in aan wilt gaan brengen. Heb je hier hulp bij nodig? Ik help je graag.

15 tips om werkstress te verlagen voor werkgevers en werknemers

 • Communiceer helder met collega’s en leidinggevende (met elkaar)
 • Signaleer problemen vroegtijdig
 • Maak een haalbare planning, dat geeft overzicht
 • Neem af en toe pauze en maak je hoofd leeg (ga dan ook even wandelen, beweging reorganiseert de hersenen)
 • Zet telefoon of mail even uit zodat je je beter kunt concentreren
 • Stel reële doelen
 • Ren niet van de ene naar de andere afspraak, plan tijd in om even te relaxen, adem te halen
 • “Nee” is ook een antwoord, geef je grenzen aan
 • Maak een lijst met eneriegevers en energiezuigers
 • Ruim je tas, bureau en ook je auto regelmatig op
 • Zorg voor oprechte aandacht en betrokkenheid
 • Communiceer over de aanpak van werkstress
 • Eet gezond, dit helpt om je fit te voelen (Voeding | Beweging | Mind)
 • Laat je telefoon of laptop buiten je slaapkamer en zorg voor een goede nachtrust
 • Vier successen

Meer tips en oplossingen ontvangen? Klik dan hier

Ik heb geen wachtlijst & ik help je graag. Stop met stressen en neem contact op, je hebt maar 1 leven.

Inhouse coaching voor bedrijven (ook persoonlijke trajecten mogelijk)

Coaching

Alle diensten van Kracht life coach

Vrijblijvend een kopje koffie of thee doen?

Neem contact op

Anderen over Kracht life coach

Persoonlijke, effectieve en passende coaching. Lees hier de ervaringen.
female

Sandra

13.01.23 Via Instagram ben ik bij Julianne terecht gekomen. Ik zat ik een periode waarin ik mij regelmatig angstig voelde omdat ik worstelde met negatieve gedachtes. In het traject met Julianne hebben we besproken hoe ik gedachtes simpel om kan draaien naar een positieve gedachte. Het klinkt eenvoudig, en dat is het eigenlijk ook. Daarnaast zijn we in gaan zoomen op allerlei aspecten van mijn leven, en wat ik aan zou willen werken. Een van mijn doelen was om in actie te komen op bepaalde zaken, en dat is gelukt. Zowel op werk als privé gebied heb ik dingen aangepakt en stappen in gezet. Julianne heeft me veel praktische tips gegeven die ik op veel dingen kan toepassen. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om in de actie te gaan en te blijven, alleen op die manier kan ik dingen veranderen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, met kleine stappen beginnen. Ik ben blij met de inzichten en tips die Julianne me heeft gegeven. En dit alles op een gezellige, vrolijke manier, waarin ze zonder oordeel luistert en adviseert. Nogmaals hartelijk dank! Groetjes Sandra

Lees meer

Blog

In de verschillende blogs vind je praktische tips en handvatten die meteen toe te passen zijn. Wil je niets missen? Volg Kracht life coach dan op Facebook en Instagram.

Wil jij ook Focus, Energie, Relaxter leven en werken of heb je een vraag?

06 51 64 72 66 Elke dag bereikbaar
ma-vr8.00-21.00
za-zo11.00-17.00
Altijd binnen 24u reactie

Mededeling

Hi! Wegens zwangerschapsverlof kunnen vanaf juni 2023 weer nieuwe coachtrajecten en gesprekken starten.
Vind je het fijn dat ik dan contact met je opneem? Stuur me even een mailtje met je gegevens dan kom ik dan bij je terug.
Bedankt voor je bezoek aan mijn website en interesse in mijn coaching!

Hartelijke groet, Julianne.

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Laat je terug bellen

Vul hieronder je gegevens in. Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld

Schrijf je in voor de Boost!Brief

Mis geen positiviteit meer en blijf op de hoogte van tips & tricks, nieuwe blogs & vlogs en leuke aanbiedingen!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op WhatsApp