Crisis, keuzestress en dilemma’s- 6 oplossingen

Heb jij een dertigersdip/ crisis/ keuzestress?

Het is zover, ik word bijna 30 (3 oktober) en ja dat vind ik leuk! Denk jij nu bij jezelf, huh? Leuk?! Ik heb een dertigersdip of een dertigersciris! Dan is deze blog zeker voor jou. Ben je in een andere leeftijd en heb je moeite met keuzes maken, zit je in een crisis of een dilemma wat je niet opgelost krijgt? Dan is deze blog ook voor jou.

Ouder worden gaat vanzelf, hoe je hierop reageert kun je wat aan doen. Ik zeg het vaak tegen de mensen die ik coach: “Je kunt alleen wat veranderen aan jezelf en hoe jij ergens op reageert”. Juist dat lijkt zo moeilijk.

Check het hier direct

In deze blog

 1. Persoonlijk verhaal
 2. Dertigersdilemma check & persoonlijk rapport (gratis)
 3. Keuzestress
 4. 6 tips die jou direct gaan helpen

 

1.Persoonlijke crisis

18 jaar geleden maakte ik mijn eerste crisis mee. Mijn moeder overleed aan de gevolgen van kanker. Ik was toen 12 jaar. Als je 12 bent maak je dingen bewust mee en snap je wat er aan de hand is. Laatst vertelde ik iemand dat ik alles heel bewust meegemaakt heb, van het proces van doodgaan tot de begrafenis en het daarna verder gaan zonder moeder. Deze persoon leek daar van te schrikken. Ik ben echter heel dankbaar dat mijn vader mij overal in betrokken heeft, dat wilde ik ook.

Ik was toen al een sterk kind, besef ik me nu. Deze periode was natuurlijk voor mijn moeder en vader super heftig. Ik wilde me sterk houden en bijvoorbeeld niet huilen want ik wilde niet dat mijn ouders nog meer verdriet zouden hebben.

Ik weet nog goed dat ik op de bank lag te huilen en dat mijn moeder vroeg wat er was. “Ik heb pijn aan mijn knie” zei ik en dat dat wel weer over zou gaan. Ze zei toen dat ik best wel mocht huilen en dat dat helemaal niet erg was maar ik bleef volhouden dat het mijn knie was.

De periode daarna was een soort van rollercoaster. Als je 12 bent kom of ben je al in de pubertijd en dat was te merken. Ik denk dat mijn vader veel met mij te stellen had want er waren momenten dat ik echt-niet-te-doen was, niet lief. Hij is hier super tof mee omgegaan en liet mij mijn ding doen.

2de en 3de crisis

In 2005 had ik mijn 2de grote crisis. Het ging niet zo goed op school, ik had nergens zin in en was erg negatief. Ik had een depressie. Ik heb hier zelf hulp voor gezocht en ben er ook echt mee aan de slag gegaan. Ik ben bij een psycholoog geweest, een jaar gestopt met school en kei hard aan mezelf gewerkt.

In 2009/2010 had ik echter weer een crisis en ben ik weer kei hard aan de slag gegaan. Ik wist gewoon dat als ik niets zou doen het ook niet beter zou gaan. Ik heb toen weer hulp ingeschakeld, weer een jaar gestopt met school en weer kei hard aan mezelf gewerkt.

Voor dit alles heb ik me ook nooit geschaamd. Ik wist en voelde gewoon meteen dat ik dit niet alleen op kon lossen, dat wilde ik ook niet. Vandaar dat ik er ook altijd zo op hamer dat je hulp mag vragen als je voelt dat het niet gaat of niet lukt. Het is sterk om aan te geven wat je dwars zit, moedig en vooral een opluchting, je hoeft het niet alleen te doen!

De beste investering die je kunt doen is een investering in jezelf. Dit heb ik altijd zo gezien en ik handel hier nog steeds naar.

2.Dertigersdip/ dilemma/ crisis

Een dertigersdilemma of crisis betekend:

“Hoe nu verder?” of “Wie ben ik?” (Welk doel en/of wat wil ik met mijn leven?)

Je kunt al veel bereikt hebben in je leven of juist “het plaatje” nog niet compleet hebben. Dit kan ervoor zorgen dat je jezelf moe voelt, onzeker en onrustig. Tussen je 25 en 35 kunnen levensvragen de kop op steken die gaan over relaties, werk, levensstijl etc. Er is zo veel mogelijk en je kunt je leven zelf inrichten, wat kies je?

Nu word ik dus volgende maand 30 en ik kan wel zeggen dat ik geen dertigersdilemma of crisis heb. Door de eerdere crisissen herken ik de signalen en handel ik snel. Ik ga niet zitten wachten tot ik onderaan in de put lig maar pak meteen de touwtjes in handen.

Mijn vriend tagde mij in dit artikel. Hierin staat dat HSP vrouwen (en mannen) een crisis nodig hebben om te veranderen. Als hooggevoelig persoon voel je perfect aan wat een ander van je verwacht en hier wil je dan ook aan voldoen. Je bent steeds een beetje minder jezelf. Om hiervan los te komen hebben we het vaak nodig om eerst kei hard op onze bek te gaan. Om vervolgens natuurlijk weer op te staan, sterker en zelfverzekerder dan ooit!

Ik weet wie ik ben en wat ik wil, wat mijn doel is. Mijn doel is mensen helpen niet meer in valkuilen te vallen, antwoorden te vinden op vragen als “Hoe nu verder” en sterk en lekker in je vel te zitten. Dit geeft mij zo veel voldoening en dankbaarheid. Ik heb dan ook al 2 vette crisissen achter de rug en ik leer nog steeds bij. Ik herken en voel signalen en weet wat ik moet doen in dergelijke situaties, dat leer ik jou ook graag!

Heb ik een dertigersdilemma? Doe hier de check

3.Keuzestress

We hebben vaak het gevoel dat als we het ene kiezen, het andere niet meer mogelijk is. En wat als je “fout” kiest? Misschien wil je nog even wachten met het nemen van een beslissingen. Dat kan weer leiden dat keuzeverlamming. Houdt in je achterhoofd dat je altijd bij kunt sturen of als iets echt niet bij je past, je er ook mee mag stoppen en iets anders kan kiezen. Gelukkig heb ik een aantal tips die jou helpen een dilemma, keuzestress en crisis te voorkomen.

4. 6 Tips

1. 100% Zekerheid bestaat niet

Beslis en zet de eerste, kleine, stap. Ik wilde (en wil soms nog) alles zeker weten, zeker weten dat het wel “goed” was wat ik koos. Helaas ben ook ik er achter gekomen dat 100% zekerheid niet bestaat. Piekeren en malen helpt niet, kies iets, ga ervoor en je kunt altijd nog bijsturen.

2. Durf te kiezen

Het uitstellen van beslissingen zorgt ervoor dat je in je comfortzone blijft, lekker warm maar wel best saai. Misschien vind je het spannend om te kiezen of heb je angst dat je verkeerd kiest. Durf te kiezen. Als je niet kiest verminderd je zelfvertrouwen, kan er stress ontstaan en voel je je ongelukkig. Je kunt beter spijt hebben van wat je wel hebt gedaan als van wat je niet hebt gedaan. Er zijn geen foute keuzes, leer van wat je kiest (kansen om te leren) Als je uiteindelijk gekozen hebt zal je je ook opgelucht en rustiger voelen, doen dus 🙂

3. Luister naar je hart

We voelen vaak wel of iets goed is of niet. Voelt het goed? Ga ervoor en blijkt later dat het toch niet helemaal de juiste keuze was, stel dan bij. Kies voor jezelf en wat voor jou goed voelt en is.

4. Neem de tijd

Toen ik school een jaar over moest doen dacht ik: “Neeee, ik moet door!” Dat was mijn perfectionisme die sprak. Ik had in het begin ook grote moeite om “niks te doen.” Het kan een gevoel van angst opleveren. Neem de tijd om te kijken waar je over twijfelt of waar je ontevreden over bent en ga dan aan de slag om hier een positieve verandering in te maken.

5. Stop met vergelijken

Ik hoor het vaak, op Facebook lijkt iedereen een gelukkig en gezellig leven te leiden. Nou geloof mij, iedereen heeft wel eens stress of dingen die mislukken, dat is normaal. We delen dat alleen niet op Facebook.

Stop met vergelijken wat een ander heeft of wat een ander doet. Als je dit doet voelt het voor jezelf als falen of een teleurstelling. Kies voor jezelf en ga eens in gesprek met mensen om je heen, je zult zien en horen dat iedereen wel eens een dipje heeft.

“Wat voor iemand anders past of werkt past misschien wel helemaal niet bij jou, ieder mens is uniek”

6. Ken je persoonlijke drijfveren

 • Wat maakt jou blij en gelukkig?
 • Wat motiveert je?
 • Wat doe je graag? (werk en privé)
 • Waardeer wat je al bereikt hebt (schrijf dat ook op)

De checklist die ik geschreven heb is een handige tool die je in kunt zetten om inzicht te krijgen, zaken helder te krijgen en te gaan voor wat jou energie geeft.

Download hier de Checklist Kr8! Positief & Effectief leven én werken

Samenvattend

Je ziet het, ik heb van alles meegemaakt en ga nog steeds wel eens op mijn bek, omdat ik dingen probeer en doe. Ook ik ben niet altijd blij en positief maar ik kies ervoor om hier wel steeds weer voor te blijven gaan want dat is wat mij gelukkig maakt en waar ik energie van krijg.

Doordat ik hooggevoelig ben en hier in het verleden veel last van had, ik voel bijvoorbeeld heel sterk wat iemand van mij verwacht en wil dan ook aan die verwachting voldoen, rende ik mezelf vaak voorbij. Af en toe heb ik hier nog moeite mee. Ik leer nog steeds bij maar weet wel wie ik ben en wat ik wil én daar ben ik trots op!

Je bent goed zoals je bent!

Kan ik je ergens bij helpen?

Vrijblijvend een kopje koffie of thee doen?

Neem contact op

Anderen over Kracht life coach

Persoonlijke, effectieve en passende coaching. Lees hier de ervaringen.
female

Sandra

13.01.23 Via Instagram ben ik bij Julianne terecht gekomen. Ik zat ik een periode waarin ik mij regelmatig angstig voelde omdat ik worstelde met negatieve gedachtes. In het traject met Julianne hebben we besproken hoe ik gedachtes simpel om kan draaien naar een positieve gedachte. Het klinkt eenvoudig, en dat is het eigenlijk ook. Daarnaast zijn we in gaan zoomen op allerlei aspecten van mijn leven, en wat ik aan zou willen werken. Een van mijn doelen was om in actie te komen op bepaalde zaken, en dat is gelukt. Zowel op werk als privé gebied heb ik dingen aangepakt en stappen in gezet. Julianne heeft me veel praktische tips gegeven die ik op veel dingen kan toepassen. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om in de actie te gaan en te blijven, alleen op die manier kan ik dingen veranderen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, met kleine stappen beginnen. Ik ben blij met de inzichten en tips die Julianne me heeft gegeven. En dit alles op een gezellige, vrolijke manier, waarin ze zonder oordeel luistert en adviseert. Nogmaals hartelijk dank! Groetjes Sandra

Lees meer

Blog

In de verschillende blogs vind je praktische tips en handvatten die meteen toe te passen zijn. Wil je niets missen? Volg Kracht life coach dan op Facebook en Instagram.

Wil jij ook Focus, Energie, Relaxter leven en werken of heb je een vraag?

06 51 64 72 66 Elke dag bereikbaar
ma-vr8.00-21.00
za-zo11.00-17.00
Altijd binnen 24u reactie

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Laat je terug bellen

Vul hieronder je gegevens in. Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld

Schrijf je in voor de Boost!Brief

Mis geen positiviteit meer en blijf op de hoogte van tips & tricks, nieuwe blogs & vlogs en leuke aanbiedingen!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op WhatsApp