Positiviteit maakt de wereld mooier + 13 voorbeelden

Hoe doe je dat eigenlijk de wereld een beetje mooier maken? Met positiviteit! Simpel: door vanzelfsprekendheden vaker uit te spreken! Je zal je er over verbazen wat je kunt bereiken met wat meer positiviteit richting elkaar. Ik persoonlijk vind het prettig om positief gestimuleerd te worden, jij toch ook? Je hoort vaker wat je niet goed doet, gek eigenlijk, want met positieve bekrachtiging bereik je zo veel meer! De wereld samen een beetje mooier maken.

Snel naar

Positiviteit richting je partner

Stel je de volgende situatie eens voor: Jij komt thuis van een dag hard werken en je partner heeft (iets lekkers) voor jullie gekookt. Ga jij dan gewoon aan tafel zitten en begint te eten? Is het vanzelfsprekend geworden dat het eten klaar staat en dat je meteen aan kunt vallen? Ik neem even aan dat je dat prettig vindt want je hoeft immers zelf even niets te doen. Waarschijnlijk smaakt het ook goed (redelijk mag ook) nou dan spreek dit eens uit! “Dank je (schat) je hebt (weer) lekker gekookt, fijn!” Je zult merken dat een beetje waardering zo veel goed doet.

Zeg jij wel eens tegen je partner dat je van hem/haar houdt? Nee?…. Doe dat dan eens wat vaker! Je hoeft echt niet elke dag te zeggen hoe leuk en lief de ander is maar een beetje liefde en waardering op zijn tijd is wel fijn, toch? Ook voor de mannen, het is toch prettig om te weten dat de liefde er nog steeds is? “Ik hou van jou.”

Positiviteit richting je vrienden

Kun jij altijd terecht bij een vriend of vriendin, luistert hij of zij altijd naar jou? Doen jullie vaak dingen samen etc? Is jullie vriendschap een beetje vanzelfsprekend geworden na al die jaren? Laat eens merken dat je nog steeds blij bent met deze persoon. “Echt tof dat we al zo lang vrienden zijn en dat je er altijd voor me bent, top! Bedankt!.”

Wat ik zelf heel leuk vind als blijk van waardering, is een kleinigheidje aan iemand geven. Of een kaartje sturen. Laatst heb ik van een goede vriendin een kaartje gekregen met een hele lieve tekst. “Onze vriendschap is heel speciaal, niet weggelegd voor allemaal.” Super toch? Even die herinnering dat je echt wel aan elkaar denkt ook al zie je elkaar niet vaak.

Positiviteit op je werk

Ook in je werk is het belangrijk om vanzelfsprekendheden uit te spreken. Waardeer jij je collega(’s)? Spreek het uit! Kun jij altijd terecht bij die ene collega of helpt een ander jou als het je niet lukt/ als je het niet weet? Spreek het uit! Om je op weg te helpen: blog Complimenten geven werkt.

“Bedankt voor je hulp, als ik wat voor jou kan betekenen, hoor ik het wel!”

Als werkgever zijnde is het tevens belangrijk om werknemers positief te bekrachtigen. Iedereen groeit van complimenten, doe dit dus wat vaker! “Goede meeting, bedankt voor jullie aandacht.” “De opdracht is binnen dankzij jou/jullie, goed gedaan!” 

Waarom zou je het doen?

Ik hoor je al denken: “Ja ja dat weten ze toch allemaal wel?” Waarschijnlijk wel maar dat is nu juist het punt achter vanzelfsprekendheden vaker uitspreken! Je en ze weten het wel, toch is het belangrijk om deze zaken op zijn tijd uit te spreken.

Juist die blijk van waardering zorgt ervoor dat je weet wat je aan elkaar hebt. Je krijgt er meer zelfvertrouwen door en het is ook gewoon leuk om de gezichten van mensen te zien als ze een compliment krijgen. Wat heb je aan negativiteit? Je groeit juist door positieve bekrachtiging. In mijn volgende blog zal ik dit verder uitleggen. Hieronder nog een aantal Strooi ze rond, je zult zien dat het werkt!

 • Goed gedaan, ik ben trots op jou!
 • Jij verdient vandaag een lekker etentje!
 • Die kleur staat je goed!
 • Je kunt het!
 • Bedankt voor je hulp!
 • Spreek het eens wat vaker uit als je vind dat iemand er leuk uit ziet. “Wat zie je er leuk uit.” Kleine moeite, groot gebaar.
 • Heeft iemand iets voor jou gedaan of geregeld, bedank hem/ haar. Een simpele “Bedankt” is al voldoende.
 • Denk ook aan vanzelfsprekendheden als bijvoorbeeld je ouder(s). Trakteer ze eens op een lunch of neem ze ergens mee naar toe, hartstikke leuk en een goede blijk van waardering!

Vind je het lastig om hier mee te beginnen? Wat ik me voor kan stellen als je het niet vaak tot bijna niet doet.

Het voelt vreemd en misschien wel overdreven in het begin maar: Alle begin is moeilijk. Begin er gewoon mee en je zult zien wat het resultaat is.

Kom je er niet uit of weet je toch niet goed hoe dit te doen? Neem gerust contact met mij op, ik help je graag.

Gratis extra tips:

Ja! Ik ga graag aan de slag met jou Julianne om positiever te worden!

Dit vind jij ook leuk:

Vrijblijvend een kopje koffie of thee doen?

Neem contact op

Anderen over Kracht life coach

Persoonlijke, effectieve en passende coaching. Lees hier de ervaringen.

Anna

11.10.23 Heel open, nieuwsgierig en zonder duidelijk beeld begon ik met gezonde spanning aan het gesprek. Vanuit de start met de vraag hoe het gaat met mij, kwamen er gaandeweg verschillende onderwerpen luchtig aan bod. Aan de hand van mijn persoonlijke chart kreeg ik informatie waarin ik mijzelf kon herkennen, bevestiging kon vinden en zelfs wat acceptatie voelde over hoe ik dus nou eenmaal in elkaar zit. Ik moest vaker lachen over hoe kloppend het was.. Ik heb vertrouwen dat als ik in de toekomst bepaalde besproken punten meer onderzoek en aandacht geef, ik dan met meer zelfvertrouwen en voldoening in het leven zal staan. Dankbaar voor het inzichtelijke, gezellige en ontspannen gesprek met de humorvolle en lieve Julianne!

Lees meer

Blog

In de verschillende blogs vind je praktische tips en handvatten die meteen toe te passen zijn. Wil je niets missen? Volg Kracht life coach dan op Facebook en Instagram.

Wil jij ook Focus, Energie, Relaxter leven en werken of heb je een vraag?

06 51 64 72 66 Elke dag bereikbaar
ma-vr8.00-21.00
za-zo11.00-17.00
Altijd binnen 24u reactie

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Laat je terug bellen

Vul hieronder je gegevens in. Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld

Schrijf je in voor de Boost!Brief

Mis geen positiviteit meer en blijf op de hoogte van tips & tricks, nieuwe blogs & vlogs en leuke aanbiedingen!

 • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!
Vragen of afspraak maken?

Stuur mij een bericht op WhatsApp